Zaterdag 31/8, VIER

Het was een van de opmerkelijkste mediatransfers van de laatste maanden: omroepster Evy Gruyaert ruilde de VRT in voor VIER, waar ze nu het spektakelspel De val van 1 miljoen presenteert. ‘Een eenvoudig maar razendsnel spel’, legt quizmistress Gruyaert uit. ‘Een duo moet acht meerkeuzevragen juist zien te beantwoorden om 1 miljoen euro te winnen. Hebben ze het mis, dan valt dat geld letterlijk weg.’

De val van 1 miljoen gaat live op antenne. Roept dat herinneringen op aan die onfortuinlijke loterijshow die je met Marcel Vanthilt presenteerde, Vrijdag de 13de?

EVY GRUYAERT: Hoe zou ik dat kunnen vergeten?! Echt alles is toen fout gelopen, maar we hebben ons niettemin kostelijk geamuseerd. Live-tv kan nu eenmaal fout lopen en dan moet je er het beste van maken. Dat is wat ik van die uitzending onthouden heb. En het geeft zo’n heerlijk gevoel, die adrenaline die door je lijf giert wanneer je beseft dat je live bij de mensen in de huiskamer te zien bent. Het leuke aan De val van 1 miljoen is dat we kunnen spelen met dat livegegeven. Is er bijvoorbeeld tegelijk een voetbalmatch bezig, dan kunnen we de kandidaten laten gokken op de voorlopige stand.

Dat wordt wel een heel wrede gok als er 1 miljoen van afhangt. Heb jij altijd vlugzout bij de hand om de kandidaten weer bij hun positieven te brengen?

GRUYAERT: Ik zal meeleven met de kandidaten, maar ik ga nu ook weer niet overdrijven. Dat zou de kijker niet pikken – wij Vlamingen zijn geen volk van hoogoplopende emoties. Ik heb de verschillende internationale versies van deze format, The Big Drop, bekeken om te zien hoe men het in andere landen aanpakt. De Britse beviel me wel, daarin deed de presentatrice het heel witty. Of ik dat ook ben? Dat kan ik toch moeilijk over mezelf zeggen.

Een niet onbelangrijk detail: de kandidaten zien die stapel bankbiljetten ter waarde van 1 miljoen euro voor hun neus liggen. Heb jij die smak geld stiekem al eens vastgenomen?

GRUYAERT: Nee, ik heb het zelf nog niet gezien. Dat geld blijft achter slot en grendel tot de uitzending, waar het ook goed bewaakt wordt. Het grote geld geeft natuurlijk een extra dimensie aan het spel. Ze zeggen dat geld niet gelukkig maakt, maar ongelukkig toch ook niet. Maakt het uit of je zit te huilen in een limousine of een 2pk?

Moet ik allebei eens proberen. Heb je al met jouw Rode loper-collega Katja Retsin verhalen uitgewisseld over hoe glamoureus het is om voor een commerciële zender te werken?

GRUYAERT: Ik heb al contact gehad met Katja, maar in de eerste plaats om haar te feliciteren met haar nieuwe spruit. Met die glamour valt het toch wel mee, wat mijzelf betreft toch. De Evy van VIER is hetzelfde meisje als dat van één, ik ga mij niet ineens anders voordoen dan ik ben.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content