Woensdag 1/1, 21.25 – één

Al vanaf de eerste dag van het WK-jaar jaagt één de Rode Duivelskoorts de hoogte in, met de nieuwe dagelijkse quiz De twaalfde man. En dat wordt geen onderonsje van voetbalfanaten, verzekert nieuwbakken quizmaster Karl Vannieuwkerke ons. ‘De twaalfde man wordt een algemene kennisquiz. De winnaar mag met zijn teamgenoten meereizen naar Brazilië, als een soort vertegenwoordigers van ons land. En aangezien onze Duivels daar wel eens een tijdje zouden kunnen blijven, moeten die vertegenwoordigers wel wat van ons land afweten, niet alleen over sport, maar ook over iconen als Kuifje en Jacques Brel. En laten we eerlijk zijn: we willen met deze quiz uiteraard een breder publiek dan de doorgewinterde voetbalfan bereiken. ‘

Hoe verloopt de zoektocht naar De twaalfde man precies?

KARL VANNIEUWKERKE: Elke aflevering vaardigen drie elfkoppige teams elk drie teamgenoten af die de quiz zullen spelen. Na de eerste ronde moeten zij zien te raden welke geheime bekende Vlamingen staan te trappelen om met hen mee te spelen. Na de vierde ronde mag het voltallige team met het meeste punten op de teller – de elf spelers plus hun bekende medespeler – tien meerkeuzevragen beantwoorden. De resultaten daarvan verwerken we in een algemeen klassement. De beste individuele spelers zullen uiteindelijk strijden voor de titel van de twaalfde man. En die mag met zijn elftal naar Brazilië.

Ik hoop dat je, als debuterend quizmaster, kunt rekenen op een computer die meetelt?

VANNIEUWKERKE: Die is er, maar ik heb Latijn-wiskunde gevolgd. Hoofdrekenen moet me nog wel lukken.

Jouw ervaring is ruimer dan klassieke sportverslaggeving, maar schuilt er ook een quizmaster in jou?

VANNIEUWKERKE: Het boeit me absoluut, ik was bij de VRT betrokken bij een quizproject gepland voor 2015. Maar toen Ben Crabbé paste voor de presentatie van De twaalfde man, vroeg één-netmanager Jean Philip De Tender of ik mij al vroeger aan het quizmasterschap wilde wagen. Ik heb even bedenktijd gevraagd, ik wilde eerst het format doornemen. Toen ik zag dat De twaalfde man heel wat mensen kan aanspreken, heb ik toegezegd. Natuurlijk is het intimiderend om in te vallen voor een quizmonument als Ben Crabbé. Maar ik laat me inspireren door David Fairclough, alias Supersub. Die bijnaam kreeg die Brit, onder meer bij SK Beveren, omdat hij als invaller vaak het doorslaggevende doelpunt scoorde.

De Rode Duivelskoorts belooft dit jaar naar recordhoogten te stijgen. Ben jij daar vatbaar voor?

VANNIEUWKERKE: Ik kan echt naar zo’n evenement toeleven. Dat heb ik overigens wel vaker, bijvoorbeeld bij de Olympische Spelen en zelfs bij de Elfstedentocht. Als het begint te vriezen, ga ik daarvoor de kalender in de gaten houden.

En koester je ook warme WK-herinneringen?

VANNIEUWKERKE: Ja, aan dat van 1998. Ik was nog maar negen maanden in dienst bij de VRT toen chef sport Marc Stassijns mij vroeg om als een van de weinige achterblijvers in Brussel het dagelijkse magazine te maken. Samen met Filip Joos, Peter Stevens, wiens pad ik met De twaalfde man nu opnieuw kruis, en een producente die later mijn vrouw is geworden. We hebben nog voetbalmatchen in de gangen van de VRT gespeeld.

Twaalf jaar eerder was er uiteraard Mexico ’86. Ik zat midden in mijn examens van het derde middelbaar. Mijn vader had me bezworen dat ik voor België-Rusland niet mocht opblijven, wat ik stiekem toch deed. Bij het eerste doelpunt heb ik hem wakker gejuicht. Toen hij beneden kwam, kreeg ik geen bolwassing maar vroeg pa: ‘Hoeveel is het?’ (lacht) Mooie herinneringen.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content