De tussenstand

© ?JULIE GIELEN

Met een haarscherp gevoel voor interpunctie schreef Céline Malyster de psychologische roman Vrouw. Met kind.

Céline Malyster: Het hoofdpersonage heet Céleste en je stapt in haar leven wanneer ze na haar bevalling thuiskomt met haar pasgeboren kind. Haar partner heeft haar vlak voor de geboorte verlaten. Ze is dan wel alleenstaande moeder, maar dat definieert haar niet volledig. Ze voelt zich ook nog altijd gewoon vrouw, en individu. Vandaar die punten in de titel.

Het is een fictief verhaal, maar je zou het niet hebben geschreven als jou niet iets gelijkaardigs was overkomen.

Malyster: Ik ben zelf alleenstaande mama, en net als bij Céleste is mijn vader gestorven toen ik nog klein was. Als ik schrijf over hoe zij dat verlies verwerkt, ligt dat heel dicht bij de realiteit. Ik heb al van andere vrouwen in dezelfde situatie gehoord hoe patronen uit hun jeugd en oorspronkelijke gezin zich blijkbaar vaak herhalen.

Je reageerde heel enthousiast op ons verzoek om je culturele ontdekkingen te delen.

Malyster: Ja, en het was moeilijk kiezen. Om met een boek te beginnen: De viking van Bjørn Andreas Bull-Hansen heeft me sterk geboeid. Het is een historische thriller over een jongen die opgroeit in een clan van Jomsvikingen in de jaren 990. Zijn vader wordt vermoord en hij gaat op zoek naar de dader, letterlijk en figuurlijk over woeste zeeën. Ik heb Scandinavische talen gestudeerd en de vikingcultuur spreekt me enorm aan. Los daarvan is het gewoon een heel spannend geschreven verhaal, het eerste van een trilogie.

De tussenstand

Met een liefde voor Scandinavië is de brug naar tv snel geslagen.

Malyster: Ik had een hele lijst met series gemaakt, maar ik wil het toch over iets Amerikaans hebben: Ratched, op Netflix, gebaseerd op dat personage van de tirannieke verpleegster uit One Flew over the Cuckoo’s Nest. De eerste scène was zo bloederig en luguber dat ik dacht: waar ben ik hier beland? (lacht) Maar het is fenomenaal goed en Sarah Paulson speelt die rol heel sterk. Dan even kijken wat ik van muziek zou aanprijzen… Neem dan Illuminine, het pseudoniem van Kevin Imbrechts. Een nogal verlegen figuur maar zijn muziek is betoverend en melancholisch tegelijk, heel sterk in haar eenvoud. Heb ik vorig jaar toevallig ontdekt via social media en meteen in mijn playlist Schrijversgenot gezet. (lacht) Daarin staat veel klassieke muziek maar het eerste liedje – waarmee ik altijd begin, daarna gaat het op shuffle – is Married Life uit de soundtrack van de Pixar-film Up. Een vrolijk nummer, terwijl de rest nogal donker en zwaar is.

De tussenstand

Je bent naast schrijfster en presentatrice ook business development manager bij media- en marketinghuis Hotel Hungaria.

Malyster: Technologische ontwikkelingen hebben me altijd gefascineerd. Daarom volg ik graag Steven’s Weekly, de podcast waarin Steven Van Belleghem, van innovatiebureau Nexxworks, telkens een korte, snackable update geeft van wat er allemaal in techland reilt en zeilt, bij bedrijven als Walmart, Amazon, Facebook en alle Chinese tegenhangers daarvan. Ideaal om mee te zijn.

De tussenstand
De tussenstand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content