De tussenstand

© VRT

Noem Stéphan Tanganagba (van de rubriek Op kot uit Iedereen beroemd) niet een van de drie presentatoren maar wel een van de ambassadeurs van de Warmste Week.

Dat houdt waarschijnlijk iets anders in dan diplomatieke onschendbaarheid en een wagen met chauffeur.

Stéphan Tanganagba: Kawtar Ehlalouch, Gloria Monserez en ik willen in de eerste plaats nog ándere ambassadeurs aantrekken: Vlaamse of Brusselse jongeren die een project willen opstarten met het thema ‘kunnen zijn wie je bent’. Want dat is iets wat jongeren tegenwoordig bezighoudt. Ik praat vaak met leeftijdgenoten over discriminatie en seksisme, maar ook over hoe ik bijvoorbeeld niet graag zwem omdat ik dan mijn T-shirt moet uitdoen terwijl ik niet zo tevreden ben met mijn lichaam. Daarom heeft de VRT ons gevraagd: omdat we relatable zijn.

De tussenstand

Je bent bijna afgestudeerd. Gaat een blokperiode voor jou gepaard met culturele onthouding?

Tanganagba: O neen, ik maak hoe dan ook tijd vrij voor film en tv. Onlangs heb ik een al wat oudere film gezien, Her (2013), met Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson. Zo veel mooie dialogen, zo veel mooie quotes! Dat was een van de weinige films waarin de gesprekken op zich me veel meer aantrokken dan het verhaal of het acteerwerk. Het gaat over een man die in de nabije toekomst een romantische relatie begint met een computersysteem dat zich identificeert via een vrouwenstem. Scarlett Johansson is dan wel een grote naam maar haar zie je dus op geen enkel moment. Er zijn geen scènes waarin ze op date gaan of seks hebben.

De tussenstand

Op welke streamingdienst ben je geabonneerd?

Tanganagba: Ik heb Disney+. Aangezien ik daar elke maand voor betaal, wil ik dat dus zo veel mogelijk gebruiken. (lacht) Zo heb ik dit voorjaar, tussen het werken aan mijn thesis door, de volledige serie Lost bekeken. Het was van Game of Thrones geleden dat ik er telkens zo naar snakte om de volgende aflevering te zien. Alleen met het einde was ik niet zo blij. Ik dacht: heb ik hiervoor twee maanden mijn thesis verwaarloosd? (lacht) Maar dan heb ik gedurende een dag of twee op YouTube interviews en ’the ending of Lost explained’-filmpjes opgezocht, en kon ik me er toch bij neerleggen.

De tussenstand

Toen mochten de studieboeken weer open?

Tanganagba: Niet alleen die. Als tiener las ik minstens één boek per week, nu nog amper één per jaar. Het voordeel: ik heb er zo veel staan dat ik er geen moest kopen, en zo ben ik bij Lord of the Flies van William Golding terechtgekomen. Ook weer over mensen die op een eiland zijn gestrand, ja. Kinderen, meer bepaald. Ik heb altijd minder affiniteit gehad met verhalen over dertigers of veertigers, omdat ik me in hun leefwereld moeilijker kan inleven.

Noem eens een plaat of song die je nauw aan het hart ligt.

Tanganagba: Big Jet Plane van Angus & Julia Stone. Elke keer als ik een goeie dag heb – en heel specifiek dankzij mijn relaties met vrienden, familie of iemand met wie ik date – luister ik ’s avonds naar dat liedje. Op de een of andere manier reflecteert het hoe ik me voel tegenover mijn broer of beste vrienden. Dan denk ik altijd: ik mag niet klagen, ik ben gelukkig.

De tussenstand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content