De tussenstand

© FOKKE VAN DER MEULEN

Het is lang geleden dat iemand in deze rubriek nog de term ‘lege agenda’ heeft gebezigd. Ook comédienne en actrice Jade Mintjens staat meteen na haar vakantie weer in allerlei potten te roeren.

Jade Mintjens: (lacht) Het is druk, ja. Mijn optredens zijn weer volop aan het lopen, zowel in duo met Jeroen Verdick als solo in line-ups met onder anderen Soe Nsuki, Thomas Smith, Jens Dendoncker en Vincent Voeten. Daarnaast ben ik aan het sleutelen aan een volledige eigen voorstelling, waar veel tijd in kruipt. Voor de rest mag ik vaak gaan testen voor allerlei tv-programma’s. Van hot naar her!

Sta je jezelf ook culturele adempauzes toe?

Mintjens: Zeker, dat is mijn manier van ontspannen. Ik lees graag en veel, en was zó blij dat Theater aan Zee dit jaar is doorgegaan. Een van de vele mooie voorstellingen daar was Knaus, de monoloog van Valentijn Dhaenens geïnspireerd op de boeken van Karl Ove Knausgård. Dhaenens heeft mij nog nooit teleurgesteld. Ik denk dat ik voor iedereen in de zaal mag spreken als ik zeg dat je twee uur lang de tijd vergat: je ging helemaal mee in wat hij vertelde. Heel mooie scenografie ook.

Het helemaal in je eentje waarmaken op het podium staat jou beroepshalve ook vaak te doen.

Mintjens: Ja, en in dat opzicht vind ik We moeten nog eens afspreken , de huidige show van Bart Cannaerts zo fijn. In de try-outfase heb ik daar het voorprogramma van mogen doen. Het was superleerrijk om die voorstelling te zien evolueren. Hetzelfde verhaal met Bekend & bescheiden van Xander De Rycke, waarmee hij binnenkort weer op tour gaat. Als hij twee try-outs op een dag deed, dan hoorde je hem de volgorde compleet veranderen, om te zien wat er het beste werkt. En nu vind ik beide shows absolute aanraders.

De tussenstand

Waarvan akte.

Mintjens: Op Netflix vond ik de serie Alice in Borderland heel goed. Tegenwoordig ben je zodanig veel gewoon dat je sommige series al na twee afleveringen stopzet. Maar deze is Japans, en dus anders dan anders. De belangrijkste reden vertel ik beter niet, want dan spoil ik.

Voor we het vergeten: wát lees je graag en veel?

Mintjens: Romantische romans vooral. Ik bedoel de stróming, Arthur Japin en zo. Een vriend van mij heeft in Gent een winkel die Bookz & Booze heet, een soort concept store waar je kunt binnenwandelen en vertellen over de persoon voor wie je een cadeau zoekt, waarna hij je een bepaald boek én de daarbij passende geestrijke drank aanbeveelt. Het is er een beetje chaotisch, je vindt niet direct wat je moet hebben, maar de eigenaar heeft alle boeken die hij verkoopt wel zelf gelezen. Onlangs ben ik zo met Hotel Lonely Hearts van Heather O’Neill naar huis gegaan. Geen bekende schrijfster, maar een onwaarschijnlijk goed boek, over twee weeskinderen die graag circusartiest willen worden, tegen de achtergrond van de Grote Depressie. Het schone in het lelijke zien: dat is weer die romantiek, hè. Drank heb ik er niet bij gekocht, neen. Ik drink nooit alcohol. Die cocktails op reis waren een uitzondering. (lacht)

De tussenstand
De tussenstand
De tussenstand
De tussenstand
De tussenstand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content