DE TECHNOLOGIE VAN DE TOEKOMST

Begin januari werd ’s werelds grootste gokstad even het mekka der techneuten. Tijdens de jaarlijkse internationale Consumer Electronics Show – oftewel: CES – konden ingewijden in Las Vegas al even kennismaken met de meest markante technologische evoluties en innovaties. Een greep uit het aanbod.

Tablets

Met ongeveer zestig nieuwe modellen regende het haast letterlijk tabletcomputers op de beursvloer. Zowat elk merk pakt nu of in de zeer nabije toekomst uit met een eigen variant op de ultradraagbare computer met aanraakscherm. Motorola introduceert met de Xoom (foto) een van de meeste opvallende . De Xoom is ’s werelds eerste tablet die draait op het gloednieuwe Android 3.0 Honeycomb-besturingssysteem dat specifiek voor tablet-pc’s ontwikkeld werd. Het toestel kan moeiteloos overweg met websites die Adobe Flash ondersteunen, heeft een indrukwekkende schermresolutie van 1280 x 800 pixels en beschikt over een beeldscherm dat automatisch zijn helderheid aanpast naargelang de sterkte van het omgevingslicht. De Xoom verschijnt nog voor deze lente, de gemiddelde verkoopprijs is nog onbekend.

Superphones

Verschillende merken proberen elkaar te overtroeven in de race om de krachtigste smartphone. LG stelde de Optimus 2X (foto) voor, die beschikt over een 1GHz dual-core processor (Nvidia Tegra 2 chipset) waardoor multitasking veel beter verloopt en het aanraakscherm zonder de minste vertraging op commando’s reageert. Deze krachtpatser beschikt eveneens over een 1080p Full HD hdmi-uitgang, waarmee u rechtstreeks zelf geschoten films en foto’s in volle glorie op uw televisiescherm kunt bewonderen. Motorola demonstreerde twee modellen: de Droid Bionic en de ATRIX 4G, deze laatste kunt u via een docking station aan een computerscherm koppelen om dan als een pseudolaptop te gebruiken. HTC showde dan weer de ThunderBolt en de Evo Shift 4G. Sony Ericsson presenteerde de Xperia arc.

4D?

Producent Scent Sciences is er intussen rotsvast van overtuigd dat de toevoeging van geuren bij het kijken van films en het spelen van games ‘ the next big thing’ wordt. Snuif de frisse boslucht bij het bekijken van een natuurdocumentaire of leef je uit in een racegame met de geur van verstikkende uitlaatgassen en verbrand rubber. Bijgeleverde software maakt het mogelijk om ook uw homevideo’s van de nodige aroma’s te voorzien, zoals een verjaardagsfilmpje met de odeur van versgebakken taart. Het uitsluitend op pc te gebruiken geurtoestel verschijnt dit jaar op de markt, zal ongeveer 70 dollar kosten en gebruikmaken van speciale geurcartridges (vergelijkbaar met inktpatronen) die ongeveer 200 uur meegaan en 25 dollar per stuk kosten. Benieuwd wie daarop zit te wachten.

3D

Driedimensionale beelden infiltreren dit jaar ons leven op alle mogelijke manieren, en wel dankzij 3D-foto- en videocamera’s, laptops en een hele nieuwe lichting 3D-brillen die eruitzien als trendy zonnebrillen (LG) of vederlichte sciencefictionattributen (Samsung). Sony pakte zelfs uit met een futuristische 3D-headset, waarvoor geen afzonderlijke 3D-televisie meer nodig is, aangezien er een beeldscherm in de bril zit ingebouwd. Qua onderdompeling in films en games spreekt dit alvast tot de verbeelding.

Het gaat wel nog om een prototype. 3D-televisieschermen waarvoor geen bril meer vereist is, werden op CES sporadisch gedemonstreerd, maar komen pas ten vroegste eind 2011 op de markt en zullen bovendien bijzonder prijzig zijn.

Tekst Dimitri Dewever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content