Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Maandag 4/10, 22.15 – VT4Als je op zijn naam afgaat, zou je kunnen denken dat de man een Vlaamse schlagerzanger is, maar Benny Bax beweegt zich in heel andere milieus. Bax werkt namelijk al meer dan vijftien jaar als voedselinspecteur bij SGS en trekt daarom regelmatig op controle naar de keukens van grote bedrijven en ketens. Voor VT4 was Bax dan ook de geschikte persoon om de hoofdrol te spelen in De Smaakpolitie, de Vlaamse versie van een in Nederland bijzonder populair programma waarin elke week enkele restaurants gecontroleerd worden op hun orde en netheid. Wie slaagt in de proef, krijgt een speciaal Smaakpolitievignet. Wie zakt, wel, die kan maar beter zo snel mogelijk met emmer en een dweil door de keuken sjeezen.

Als mijn keuken niet proper lag en ‘De Smaakpolitie’ stond voor de deur, dan zou ik het wel weten: je komt er niet in.

Benny Bax: Je zou dat denken, maar ik moet toegeven dat het totnogtoe meevalt. Bij de meeste restaurants waar we zijn langsgegaan, hebben de eigenaars ons binnengelaten. Ze zijn

ook meestal vriendelijk en behulpzaam, toch tot ik opmerkingen begin te geven. (Lacht) Dan slaat de stemming om en beginnen ze mij tegen te spreken en uitvluchten te zoeken.

Wat zijn de meest voorkomende gebreken die je al bent tegengekomen?

Bax: De voor de hand liggende dingen: problemen rond orde en netheid, de houdbaarheidsdata die niet gerespecteerd worden, de opslagplaats die slecht verlucht is… In veel zaken is er in de keuken ook nergens handzeep te vinden, het personeel wast de handen gewoon met afwasproduct. Over het algemeen is mijn indruk echter voorlopig nog positief. Al moet ik zeggen dat in het laatste restaurant dat we bezocht hebben, de koelkast op twintig graden stond, en de producten die erin bewaard werden, een gemiddelde temperatuur van 13 graden hadden, wat levensgevaarlijk is.

Is dat de aflevering met het Chinese restaurant waarvan op de persconferentie een fragment getoond werd waarin je letterlijk door een gat in de muur in de keuken moest kruipen?

Bax: Neen, maar dat was inderdaad het allerergste geval dat ik totnogtoe gezien heb. Er stonden daar alle soorten potjes in de koelkast, maar op geen enkel hing een etiket, je kon niet uitmaken waar ze vandaan kwamen, de mensen liepen er op sloffen door de keuken, er lag karton op de vloer met eierschalen op…

En wat is het ergste wat je in je hele carrière al gezien hebt?

Bax: Pff, schimmel op de muren en tussen de rekken, koks met een heel bijzondere kijk op hun persoonlijke hygiëne, kakkerlakken… Eerlijk gezegd kan niets mij nog verbazen. (Lacht)

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content