DE SLIMSTE THUIS

BART PEETERS. 'Gescheiden ouders die naar de zoveelste herhaling van 'De Kampioenen' kijken om het met hun kinderen ergens over te kunnen hebben? Dat is schrijnend.'

Zaterdag 3/9, 20.40 – éénDe tv-avond zal op zaterdag gezellig zijn of ze zal niet zijn – toch als het aan Bart Peeters ligt. Met De Slimste Thuis wil hij de familie herenigen rond het haardvuur van de late 20e eeuw. ‘De titel van ons spelprogramma is drie keer diefstal: De slimste mens ter wereld, Thuis en De, euhm, Rodenburgs’, grapt Peeters. ‘Elke zaterdag nemen twee voltallige gezinnen deel. Het leuke is dat ze moeten samenwerken, want ze krijgen zeer uiteenlopende vragen. Je moet met verschillende generaties meedoen om ze te kunnen beantwoorden. De familie die het beste speelt, kan haar persoonlijke droomprijs winnen. Via spionnen komen wij immers te weten wat ze écht willen.’

En daarmee wil je verschillende generaties weer samen voor de buis kluisteren, nu er toch veel meer opwindende verleidingen als Facebook, YouTube en planking bestaan?

Bart Peeters: Dat zou leuk zijn, al is er niets mis met het tegendeel. Op zaterdagavond doen we thuis ook allemaal ons eigen ding: terwijl dochters Nona en Winnie aan het ‘Facebooken’ zijn, verbouwt zoon Pablo zijn akkers op Farmville, kijk ik op dvd naar No Direction Home en zit mijn vrouw Anneke moederziel alleen voor de tv naar Dieren in nesten te kijken. Toch zijn er momenten waarop we allemaal samen kijken en meeleven: met de topmomenten van Idool, Wat als? en – geloof het of niet – The Ultimate Dance Battle op 2BE.

Dan is het gezin weer even hoeksteen van de samenleving?

Peeters: Dat is een fabeltje. Het is te zeggen: het feit dat je niet altijd samen ontbijt omdat je graag eens uitslaapt, lijkt mij geen bedreiging voor de familieband. Thuis hebben we allemaal een abonnement bij de Fitopia, maar toch gaan we nooit samen. Zijn we daarom disfunctioneel? Neen, dan hoor ik schrijnender verhalen. Gescheiden ouders die in hun eentje naar een herhaling van FC De Kampioenen kijken om bij het volgende bezoek iets te hebben om met de kinderen over te praten. Wel, die mensen wil ik met De Slimste Thuis leukere gespreksstof geven. Van gezinnen die samen kijken, ben ik trouwens haast zeker dat ze meespelen.

Zal dat lukken met dit spel?

Peeters: Het is alleszins een oprechte poging, de realiteit zal uitwijzen of ze ook slaagt. Al valt er toch wel wat te zeggen voor de programma’s waarbij ik betrokken was. Neem Hoe? Zo!, waarvan ik acht jaargangen op de Nederlandse televisie heb gepresenteerd. Ze gaan er nu ook Mag ik u kussen? maken, maar dan met Art Rooijakkers. Ik heb namelijk Nederlanders hun verleidingstechnieken al vaker zien ontplooien en tussen al dat geweld heb ik niets te zoeken. (Lacht) Het strafst vind ik toch de Chinese versie van De Generatieshow. Die lijkt als twee druppels water op de onze, inclusief tijdstunnel én het logo. Men heeft mij zelfs toevertrouwd dat de Chinese Bart Peeters verontrustende gelijkenissen met mezelf vertoont. Dat weiger ik echter te geloven tot ik het met mijn eigen ogen heb gezien.

Onlangs werd je virtueel gelyncht om een uitspraak over die ándere Bart. Laat je voor het met belastinggeld gemaakte ‘De Slimste Thuis’ jouw grapjes vooraf screenen door een ethische commissie?

Peeters: (Wrijft de grijns van zijn gezicht) Ik heb in alle ernst een serieuze vraag beantwoord over de politieke stilstand in ons land. Maar ik wil de mens Bart De Wever zeker niet gelijkstellen met de haatsmurfen die mij zelfs doodsbedreigingen stuurden. Van de man zelf kreeg ik overigens een heel respectvolle mail: ‘Zangers mogen liedjes zingen, politici moeten nu eenmaal aan politiek doen. Voor mij blijft Bart Peeters een groot artiest.’

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content