en acht andere dingen die u deze week niet mag missen

1. FOTOGRAFIE Ryan McGinley. Celebrating Life

Tot 6/1/08, Foam Fotografiemuseum, Amsterdam

De beloftevolle New Yorkse fotograaf Ryan McGinley trok met enkele vrienden door de VS en schoot onderweg zeldzaam mooie plaatjes. Bij hem geen donkere bespiegelingen over de jeugd van tegenwoordig, maar een verheerlijking van de vrijheid in motels, bossen en woestijnen langs Amerikaanse wegen.

Foto: Dakota, Hair, 2004 www.foam.nl

2. GAMES Gamepower Expo

3/11, Flanders Expo, Gent

Gamers nemen al lang geen genoegen meer met Pacman en Tetris. Daarom verzamelt Gamepower Expo jaarlijks alles wat nieuw is in spelletjesland, zoals dit jaar gamen op groot scherm. Verder worden de Jim Gamepower Awards uitgereikt en zullen ook zij die voor de boothbabes en goodies komen, niet teleurgesteld zijn.

www.gamepowerexpo.be

3. FILM Tsai Ming-liang

6/11 avant-première Flagey, retrospectieve-carte blanche tot 30/11, Filmmuseum, Brussel

Tsai Ming-liang komt zelf naar België voor de avant-première van I Don’t Want to Sleep Alone (foto) – zijn film over de zoektocht naar liefde van een Taiwanese gastarbeider. Hij geeft op 7/11 ook een woordje uitleg bij de retrospectieve over zijn werk en zijn programmatie voor november, waarvoor hij carte blanche kreeg.

www.flagey.be

www.filmmuseum.be

4. JAZZ Mineral Jazz Club

Opening 6/11, Handelsbeurs, Gent.

De Mineral Jazz Club biedt jonge jazzcats een droom van een podium binnen de Gentse Handelsbeurs. De lichten worden gedoofd, de bar blijft open en er is veel ruimte voor avontuur. Vanaf nu elke eerste dinsdag van de maand, te beginnen met ‘Mendoza & Friends’. www.handelsbeurs.be

5. FILM Metropolis

9/11, Paleis voor Schone Kunsten

Pas over twintig jaar zullen we weten of Fritz Langs toekomstvisie een beetje accuraat was. In afwachting blijft het genieten van de robotten en imposante bouwwerken uit zijn scifimeesterwerk Metropolis (1927), mét live de originele modernistische soundtrack van Gottfried Huppertz. www.bozar.be

6. DVD South Park

Uit op 8/11, Paramount

Op de tweedimensionale kwajongensstreken van Cartman, Stan, Kyle, Kenny en co. zit na tien jaar nog geen sleet. Ook op dvd blijft de animatiereeks die de vloer aanveegde met de goede smaak heerlijke guilty pleasures opleveren. www.paramount.com

7. EXPO L’Atelier d’Alberto Giacometti

Tot 11/2/08, Centre Pompidou, Parijs

Zelf vergeleek hij het kijken naar zijn sculpturen met het genieten van een vrouwenlichaam. Dat belooft voor de blik die Centre Pompidou ons gunt in het atelier van de Zwitserse surrealist Alberto Giacometti (1901-1966), met o.m. zeldzame werken en fragmenten van de muren van zijn studio’s. www.centrepompidou.fr

8. FOTOGRAFIE Lev Borodulin. Soviet Sports Photography

7/11 tot 1/12, Atlas Gallery, Londen

Getrainde lichamen, hevige emoties en haast onhoudbare spanning: topsport werd in de Sovjet-Unie bedreven tot meerdere eer en glorie van het communisme. Atlas Gallery toont het werk van Lev Borodulin, die zijn lens op grootse sportmanifestaties richtte en in één beweging de naoorlogse Russische fotografie bepaalde.

www.atlasgallery.com

9. FILM FestCEAL

7-18/11, Flagey, Brussel

Hola Cinéfilo! Voor de vijftiende keer biedt FestCEAL het beste van de Spaanse en Latijns-Amerikaanse cinema, inclusief de langverwachte premières van Emilio Martínez Lázaro’s Las 13 rosas, Antonio Banderas’ El camino de los ingleses (foto) en Francisco Vargas Quevedo’s El violín.

www.intercommunication.be

10. FESTIVAL Moussem Festival

2-10/11, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

Sommigen trekken naar Mekka om de Arabische medemens beter te leren kennen, maar je kunt ook gewoon in Brussel het Moussem Festival bijwonen, waar je onder meer ‘de Afrikaanse Rolling Stones’ (Nass El Ghiwane), ‘de Syrische Frank Sinatra’ (Sabah Fakhri) en andere oosterse muzikanten, cineasten en podiumkunstenaars aan het werk kan zien.

www.bozar.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content