De schuilplek

Eerste zin Lieve Hana, eindelijk gloort voor mij de hoop dat je toch nog ooit de waarheid te weten komt over mijn merkwaardige lotgevallen.

Een Tsjechische ingenieur vertrekt in 1939 plots uit zijn thuisland naar Parijs en laat zijn vrouw en kinderen achter. Hij heeft jarenlang aan een richtapparaat voor luchtafweergeschut gewerkt en wil niet dat zijn uitvinding in handen van de Duitsers valt. Daarnaast verkeert hij in een diepe existentiële crisis. Hij hoopt opnieuw te kunnen beginnen met een andere vrouw. In Parijs vindt hij echter zijn draai niet en als Duitsland ook daar binnenvalt, moet hij onderduiken. Vanuit zijn schuilplaats begint hij aan een lange brief aan zijn vrouw, waarin hij haar vertelt dat hij in opdracht van het Franse verzet een aanslag zal plegen. De brief leest als een thriller.

De Joods-Tsjechische schrijver Egon Hostovský moest tweemaal op de vlucht slaan. Net voor WO II strandde hij in New York. Toen hij in 1946 naar zijn land terugkeerde, was zijn familie dood en bleek er in het communistische Tsjecho-Slowakije geen plaats voor hem te zijn. Daarom vluchtte hij opnieuw en nu voorgoed naar Amerika. Deze briljante, duivelsmooie novelle schreef hij in 1943. Soepel, meedogenloos en soms bizar-komisch schetst Hostovský het psychologische portret van de ingenieur, die op het randje van de waanzin balanceert.

De schuilplek *****

Egon Hostovský, Zirimiri Press (oorspronkelijke titel: Úkryt), 128 blz., ? 19,50.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content