de quiz 5/6

Wat hebt u onthouden van alle entertainment waarmee de wereld de afgelopen tien jaar werd verblijd? Wij peilen zes weken lang naar uw kennis van de films, platen, tv-programma’s, games… die sinds het ontstaan van Knack Focus zijn uitgekomen.

1 In april 2002 maakte de Amerikaanse nieuwszender CNN voor het eerst melding van een nieuw fenomeen waarbij mensen in hun mails ‘een combinatie van getypte letters, symbolen of cijfers gebruiken om een gevoel weer te geven’. Hoe goed bent u acht jaar later op de hoogte van alle ‘emoticons’ die de ronde doen? Verbind de combinatie met het bijbehorende gevoel.

A 0:-)

B :`-(

C :-O

D :+(

E :{}

1 ‘Ik ben bang’

2 ‘Ik ben verrast’

3 ‘Ik wil je kussen’

4 ‘Ik ben verdrietig’

5 ‘Ik ben braaf’

2 “Het is iets groter geworden dan ik me had voorgesteld”, zo vertelde Jimmy Wales enkele maanden geleden in een interview. Hij had het over zijn geesteskind Wikipedia, de interactieve internetencyclopedie die nog geen tien jaar na de oprichting ’s werelds belangrijkste bron van kennis is geworden. De term ‘wiki’ is ondertussen opgenomen in het Oxford English Dictionary en betekent ‘een website die door de gebruikers gezamenlijk ontwikkeld wordt en waartoe iedereen kan bijdragen’. Waar komt het woord oorspronkelijk vandaan?

A Het is gebaseerd op de initialen van Ward Cunningham, de softwareontwikkelaar die in 1995 de eerste ‘wiki’ op poten zette.

B Het komt uit het Hawaïaans en betekent ‘snel’.

C Het is afgeleid van ‘We Know’.

3 Waarom was de Oscaruitreiking van 2008, toen de Academy Awards hun tachtigste verjaardag vierden, uniek?

A Nooit eerder werd de uitzending van de ceremonie op televisie zo slecht bekeken.

B Voor het eerst kreeg er een duo de Oscar voor Beste Regisseur, namelijk de gebroeders Coen voor No Country for Old Men.

C Alle Oscars voor Beste Acteurs/Actrice gingen naar niet-Amerikanen (Daniel Day-Lewis, Javier Bardem, Marion Cotillard en Tilda Swinton).

D Voor het eerst kon geen enkele film meer dan vier prijzen in de wacht slepen.

E Alle voorgaande antwoorden zijn juist.

4 Een van de trends van de laatste tien jaar is ‘city marketing’ op televisie, waarbij een Vlaamse stad of gemeente een reeks steunt in de hoop een graantje mee te pikken op toeristisch vlak. Even testen of dat gelukt is: verbind de Vlaamse serie hieronder met de stad of gemeente die als decor diende.

1 Antwerpen

2 Gent

3 Koksijde

4 Oostende

5 Lier

5 Weinig tv-programma’s hebben zoveel levenswijsheden opgeleverd als Temptation Island, de roemruchte realityserie waarin verliefde koppels een ‘ultieme relatietest’ ondergingen – een beetje zoals de schokdempers van je auto aan een ultieme test onderwerpen door ermee tegen 120 km per uur over een verkeersdrempel te rijden. Verbind onderstaande diepzinnige quote met de deelnemer die hem de wereld heeft ingestuurd.

1 ‘Zestien dagen, wat is dat in een mensenleven?’

2 ‘Als de drank is in de man, is de wijsheid niet goed’

3 ‘De meeste mannen denken om de 3 seconden aan seks, ik denk 3 keer per seconde aan seks.’

4 ‘Ik begin aan een nieuwe baan, een nieuwe afrit. Het is gedaan met op die autostrade te zitten.’

6 Stanley Kubrick is niet alleen een cinematografisch genie – en als u daar anders over denkt, dan verwijzen we u graag door naar onze hoofdredacteur – hij bleek ook over profetische gaven te beschikken. Welke uitvinding uit zijn sf-epos 2001: A Space Odyssey is in de afgelopen tien jaar werkelijkheid geworden?

A Het internet

B Gsm’s

C Flatscreens

De antwoorden vindt u opKNACKFOCUS.BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content