De psycho uit The Silence of the Lambs is de psycho uit Psycho

© Getty images

Gebaseerd op moordenaar-lijkenrover Ed Gein

De John Douglas van daarnet interviewde een hele rist beroemde seriemoordenaars, onder wie Charles Manson en Ted Bundy. Interviewde hij ook: Ed Gein. Fans van woordspelingen zouden hier de pun ‘veruit de minst, euhm, geinige van de familie Gein’ toevoegen.

Wij niet.

Gein is een van Amerika’s bekendste moordenaars en lijkendieven. Toen de politie in 1957 binnenviel op zijn domein, op zoek naar een vermiste verkoopster, vond ze haar onthoofde lichaam in een schuur, ‘verkleed als een hert’. Een huiszoeking later vond de politie het bijbehorende hoofd, samen met een riem van menselijke tepels, een legging van menselijke huid, diverse maskers van huid, vier neuzen en negen vulvae in een schoendoos. Er stond ook een collectie gedroogde hoofden waarvan Gein beweerde dat het ‘Filipijnse relikwieën’ waren.

Dat waren ze niet.

Wat bleek: na de dood van zijn moeder was Gein begonnen met het opgraven van lijken en vermoorden van vrouwen met als doel een ‘vrouwenpak’ te maken, zodat hij ‘letterlijk in de huid van zijn moeder kon kruipen’. Wat tevens de enige context ooit is waarin het woord ‘letterlijk’ correct gebruikt is, maar dat terzijde. Mocht u het gevoel hebben dat Geins verhaal u bekend voorkomt, dan is daar een goede reden voor. Psycho’s Norman Bates is gebaseerd op Geins moederobsessie. Leatherface uit The Texas Chainsaw Massacre is geïnspireerd door Geins voorliefde voor artisanale gezichtsmaskers. The Silence of the Lambs haalde inspiratie voor het hele vrouwenpak bij Gein. Wat dus ook betekent dat Leatherface, Norman Bates en Jame ‘Buffalo Bill’ Gumb strikt genomen één en dezelfde echt bestaande persoon zijn.

De psycho uit The Silence of the Lambs is de psycho uit Psycho
© Getty images

Dat is een akelige gedachte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content