Maandag 29/6, 20.10 – één

De komende tv-zomer kreunt onder de besparingen. Eén heeft gelukkig wel nog kunnen weerstaan aan de verleiding om ook het eerste seizoen van De Premiejagers te herhalen en laat quizmaster Bruno Wyndaele een nieuwe reeks inblikken. ‘ If it ain’t broken, don’t fix it geldt als de gulden regel voor quizprogramma’s, dus hebben we aan de formule niks veranderd’, zegt Bruno Wyndaele over zijn pretentieloze quiz die vorig jaar tot de zomerhit op tv uitgroeide. ‘Ook dit jaar moeten twee duo’s kennisvragen oplossen en een cryptische fotomontage, de zogenaamde premie, zien te ontrafelen. Van het bedenken van nieuwe premies hebben we uiteraard werk gemaakt. Vorig jaar hebben we geleerd dat we moeten opletten met culturele referenties die niet algemeen genoeg zijn. Zo hadden we een hele leuke premie met als antwoord The Smashing Pumpkins. Alleen kon niemand die raden. Daarom geld ikzelf op de redactie als het laatste testmiddel: als ik na het zien van de foto, de tip en het thema het antwoord toch niet weet, is het te moeilijk.’

Lukt het De Filistijnen als klein productiehuis om de crisis te overleven?

Bruno Wyndaele: Het is niet gemakkelijk, maar op dat vlak is een quiz die twee maanden lang vijf dagen per week loopt een mooie opsteker. Je merkt ook aan de redacteurs dat ze hier heel graag aan meewerken. De Premiejagers is heel leuk om te maken: vragen bedenken, met photoshop spelen… het is haast alsof we Tom & Jerry maken. Toch een verademing in deze dagen van monotonie en herhalingen.

Je bent er niet mee gediend dat ‘Beste Vrienden’ alweerherhaald wordt, zondagavond in primetime?

Wyndaele: Het is geen geheim dat we daar als productiehuis niet om vragen, we verdienen toch niets aan herhalingen. Maar de VRT mag dat doen, hé. Het is misschien wat vroeg, twee jaar na de oorspronkelijke uitzending, maar dat maakt de confrontatie met je eigen veroudering wel minder erg. (Lacht)

Zit er een derde jaargang van ‘Eeuwige Roem’ aan te komen?

Wyndaele: Dat weet ik zelf nog niet. De besparingen zijn van die aard dat tv-directies je tegenwoordig liever niet met plannen zien aankomen. (Grijnst) Wij waren trouwens aanvankelijk niet van plan om meer dan één seizoen te maken, toch niet met topsporters. We hadden het liever met een andere BV-categorie gedaan, zoals acteurs of politici, maar we hebben het op vraag van de VRT opnieuw met sporters gedaan. Ik weet dus niet of een derde seizoen nog hoeft. Ik word dingen nu eenmaal nogal vlug beu. En wat dat betreft, vind ik dat we met De Filistijnen bij de VRT nog steeds goed zitten. Hier is nog steeds een zucht naar vernieuwing… Naast een zucht naar herhaling uiteraard. (Lacht)

Ben je dan aan het broeden op iets totaal anders?

Wyndaele: Nee, eerlijk. Als alle afleveringen van De Premiejagers zijn ingeblikt, zal ik voor de eerste keer in vijftien jaar op vakantie gaan zonder dat ik weet wat erop zal volgen. Er wachten geen concrete plannen. En geloof het of niet, maar dat voelt goed. Ik ben echt niet bang voor de toekomst, crisis of niet.

Geen schrik dat je uit vakantie terugkeert en te horen krijgt dat er geen plaats meer voor jou is op tv?

Wyndaele: Echt niet. Ach, wat als er nu eens niets meer voor mij te doen is? Ik werk al tien, twaalf – of is het veertien? – jaar voor tv. Ik heb voor de radio gewerkt, ik heb geschreven. En er zijn nog zo veel dingen die ik wil doen. Ook op tv, hé. Weet je, ik heb echt voldoende vertrouwen in wat we met De Filistijnen doen. De laatste jaren worden er niet echt veel goede nieuwe dingen gelanceerd. En dat terwijl al onze nieuwe programma’s – Beste Vrienden, Eeuwige Roem, De Premiejagers – allemaal wel werkten. Dat volstaat toch om de toekomst niet somber in te zien, niet?

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content