In Creed, de zevende ronde in de Rocky-franchise, wordt de van sterren en strepen voorziene boxershort doorgegeven aan de volgende generatie. Waar dat Amerikaans bevlagde broekje precies voor staat, mag die generatie zelf beslissen. Van arme protestbokser over Reagans communistenklopper tot trainer in Obama’s corner: het politieke parcours van de Italian Stallion.

‘Rambo is een Republikein’, zei wijlen Ronald Reagan ooit over Stallones eenmansleger. Over dat andere iconische Stallone-personage, Rocky, heeft de Amerikaanse president die de Sovjet-Unie een ‘evil empire’ noemde zich nooit even expliciet uitgesproken. Misschien omdat Rocky nooit Russische gevechtshelikopters uit de lucht heeft gehaald door er een tank tegenaan te knallen, of misschien gewoon omdat de Italiaans-Amerikaanse bokskampioen gewoon iets vaker van partijkaart lijkt te veranderen dan zijn zwaarbewapende collega.

AS AMERICAN AS APPLE PIE

Er is een reden waarom miljoenen Amerikanen op 4 juli naast Top Gun, Independence Day of The Patriot ook Rocky I, II, III, IV of V herbekijken om hun nationale feestdag te vieren. Niemand ziet er beter uit met de Amerikaanse vlag rond de gespierde schouders en strakke billen gedrapeerd dan Rocky Balboa. Niet alleen is de spierbundel afkomstig uit Philadelphia, waar in 1776 de Founding Fathers de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring ondertekenden, hij is ook een arme sloeber uit een Italiaanse migrantenfamilie die zich vanuit de slums een weg klopt naar de wereldtitel. Voor een puurder destillaat van de American dream moet je het Vrijheidsbeeld smelten.

En de parallellen met Stallones persoonlijke leven maken het geheel voor Amerikaanse en andere dromers alleen maar aantrekkelijker. Stallone deelt zijn verjaardag, 6 juli, met Rocky (én met George W. Bush), is de zoon van een Italiaanse immigrant en was in 1975 al een vijftal jaar wanhopig op zoek naar zijn big break in de showbiz. Toen hij met het scenario van Rocky bij producenten aanklopte, zag niemand het zitten een nobody als Stallone zelf de hoofdrol te laten vertolken. Maar Sly hield de vuisten hoog en na een drastische daling van het productiebudget mocht hij zelf de set op en de ring in. Rocky werd een doorslaand succes en Stallone een sensatie. De nieuwe Marlon Brando werd hij genoemd. Zover is het nooit gekomen maar Rocky liet wel Oscarmededingers als Scorsese’s Taxi Driver, Sidney Lumets Network en All the President’s Men van Alan J. Pakula, die alle veeleer een Amerikaanse nachtmerrie toonden, in de touwen hangen.

SOUTHPAW

Toch staat het rags to riches-boksdrama ideologisch minder ver van die tegenhangers dan het op het eerste gezicht lijkt. Jazeker, Rocky is sentimenteel waar de andere veeleer cynisch zijn, en het verhaal over de selfmade man die zijn succes aan keihard knokken te danken heeft, is bezwaarlijk radicaal-links te noemen. Maar in bokstermen is Balboa toch een southpaw, een ‘linkse’ bokser als product van de crisisjaren 70, waar tegenstander Apollo Creed (Carl Weathers) veeleer rechtse tikken uitdeelt en duidelijk een embleem is van een op zijn lauweren rustend kapitalisme. In Rocky is het dan ook nog Creed die de stars and stripes op zijn short heeft staan en de arena instapt verkleed als George Washington.

COMMIE BASHER

Zoals de volkswijsheid gaat: ‘Wie op zijn twintigste niet links is, heeft geen hart. Wie het op zijn veertigste nog steeds is, heeft geen verstand.’ Of dat na enige uppercuts nog opgaat voor boksers is niet duidelijk, maar tegen Rocky III (1982) was de Italiaanse hengst patriottisch genoeg om het broekje red, white and blue te verven. Stallone wachtte ook niet tot zijn veertigste om zijn sympathie voor Reagan te uiten met het anticommunistische pamflet Rocky IV (1985), een film die samen met Rambo III (1988) de wereld deed vergeten dat subtiliteit óók een uitdrukkingsvorm is. Rocky neemt het op tegen de Sovjet-Unie, die voor de gelegenheid het uitdrukkingsloze gezicht en machinale vechterslijf van Dolph Lundgren meekreeg.

CREED IS GOOD

Maar met Rocky IV is de politieke carrière van de Italian Stallion nog maar halverwege. Vanaf deel vijf wordt ’s mans meest gebroken verkiezingsbelofte dat hij er na deze ronde écht mee ophoudt. Rocky V en deel 6, Rocky Balboa getiteld, kunnen politiek geïnterpreteerd worden zoals u wilt, en eigenlijk geldt dat ook voor delen één, twee en drie. In Hollywood geldt namelijk slechts één ijzeren politieke wet en die heet ‘opportunisme’. Waarom de helft van je publiek vervreemden als je zowel links als rechts een ticketje kunt laten betalen? Het hoeft dan ook niet te verbazen dat nu met Creed, het zevende en allicht lang niet laatste deel van de franchise, niet enkel op nostalgici maar ook op een jongere #blacklivesmatter-generatie ingezet wordt door de hoofdrol te verschuiven van great white hope Rocky naar young black promise Adonis Creed, de buitenechtelijke zoon van Apollo die door de voormalige tegenstander van zijn vader getraind wil worden.

TRUMP OF CLINTON?

Noem het ‘meewaaien met de politieke wind’, ‘blind winstbejag’ of ‘standaard Hollywoodprocedure’ maar zolang het genoeg dollars oplevert, zal Rocky blijven opstaan. En dat hoeft niet eens een probleem te zijn. Als het Reagan-bewind een alle grenzen van de geloofwaardigheid oprekkende parel als Rocky IV oplevert en de Obama-jaren een prima melodrama als Creed, geregisseerd door Afro-Amerikaan Ryan Coogler, zou deel 8 wel eens het interessantste luik uit de hele reeks kunnen worden. Kiezen de Amerikanen dit jaar voor Hillary Clinton als nieuwe president, dan krijgen we in Creed II eindelijk een Amerikaanse versie van She Good Fighter (1995) met Stallone in de rol van Gaston Berghmans. En mocht Donald Trump straks toch de 45e president van de VS worden dan zal Creed II zelfs de laatste Rambo op een genuanceerd betoog voor mensenrechten doen lijken. Ach, zolang ze er Gonna Fly Now van Bill Conti onder blijven zetten, kan het niet fout gaan. Ta-da-taa, ta-da-taa,…

CREED

Vanaf 20/1 in de bioscoop.

DOOR SAM DE WILDE

ZOLANG HET GENOEG DOLLARS OPLEVERT, ZAL ROCKY BLIJVEN OPSTAAN. EN DAT HOEFT NIET EENS EEN PROBLEEM TE ZIJN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content