Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Eind 2009 bracht de stand-upcomedian Wim Dufraing tijdens een optreden een act waarin hij de agenten van de zone Kapelle-op-den-Bos/Londerzeel/Meise omschreef als ‘de domsten van het hele land’, een grap waarmee hij uiting gaf aan zijn opgekropte frustratie na twee verkeersboetes. De politiecommissaris van de zone kon de mop van Dufraing blijkbaar niet geweldig appreciëren, want hij schreef eerst een brief naar de directeur van de school waar de komiek in het dagelijkse leven lesgeeft en liet de man ook naar het kantoor komen om een verklaring af te leggen. Ondertussen zou er Dufraing ook een klacht wegens laster en eerroof boven het hoofd hangen.

Met andere woorden: de commis-saris heeft ongewild bewezen dat Dufraing misschien wel een punt had toen hij spotte met de intelligentie van het korps, en de mop lijkt nu eigenlijk meer een zelfvervullende voorspelling. (Een zelfvervullende voorspelling is volgens de Van Dale een ‘voorspelling die bewaarheid wordt juist omdat ze gedaan is, omdat ze zelf meewerkt aan de vervulling’. We geven die definitie hier even mee als geste tegenover de politie van de zone KLM.)

De mogelijke klacht tegen Dufraing is natuurlijk te gek voor woorden. Als iedereen die zich tijdens de show van een stand-upcomedian beledigd voelt naar de rechter begint te stappen, draait het gerechtelijke systeem van dit land weldra helemaal in de soep. Bovendien is humor bij uitstek het middel waarmee de gewone man zich kan verzetten tegen de gevestigde waarden, en als die autoriteiten nu al niet meer toelaten dat er met hen gelachen wordt, is het einde zoek. Voor je het weet, krijgt zelfs Geert Hoste van prins Filip een proces aan zijn broek!

Toch zit er nog één kantje aan de hele zaak dat niet absurd, maar veeleer verontrustend is, en dat is die brief van de commissaris aan de schooldirecteur. De commissaris richtte zijn klacht namelijk eerst tot de directeur, omdat hij vond dat de grap van Dufraing niet paste bij de voorbeeldfunctie die hij als leraar heeft. Nu zouden we daar nog kunnen inkomen als Dufraing het korps belachelijk gemaakt terwijl hij voor de klas stond, maar dat was dus niet het geval. De enige leerlingen die de mop gehoord hebben, zijn diegenen die een kaartje voor de voorstelling hadden gekocht.

Dat betekent met andere woorden dat de commissaris van mening is dat een grap die een leraar in zijn privéleven maakt en die niets met het onderwijs te maken heeft hem toch kan worden aangewreven als ‘niet passend bij zijn beroep’. Stand-upcomedians als Alex Agnew, Raf Coppens en Bert Kruismans hebben vorige week hun steun betuigd aan hun collega-komiek, maar misschien moeten de leraren van het land dat ook doen.

Stefaan Werbrouck

Als iedereen die zich beledigd voelt tijdens de show van een stand-upcomedian naar de rechter begint te stappen, draait het gerechtelijke systeem van dit land weldra helemaal in de soep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content