Sinds het Oscarsucces van ‘Crash’ kent de wereld Paul Haggis als regisseur. Maar zijn palmares als scribent is nog veel indrukwekkender.

Diff’rent Strokes (1983)

Haggis’ eerste script was dat voor de sitcom die bij ons bekend werd onder de titel Arnold, over een snoezige zwarte uk die samen met zijn broer geadopteerd wordt door een rijke blanke familie. Een mens moet het vak érgens leren. In die categorie mogen we ook de scripts klasseren die Haggis schreef voor onder meer Who’s the Boss?, The Tracy Ullman Show en The Love Boat. Of zoals Haggis het ooit stelde: ‘Ik heb jarenlang goed mijn boterham verdiend als een slechte schrijver.’

Thirtysomething (1987)

De serie die alles veranderde voor Haggis, althans tussen zijn oren. Een producent zei hem dat hij verhalen moest verzinnen die ook een verband hadden met zijn eigen leven en die raad heeft hij toen in zijn oren geknoopt. De reeks (over de existentiële problemen van dertigers) leverde hem trouwens twee Emmy’s op.

Walker, Texas Ranger (1993)

Haggis’ eerste volbloed hit, een actieserie met über-Republikein Chuck Norris in de hoofdrol. Een serie die hem naar eigen zeggen wel in de richting van Crash en Million Dollar Baby heeft helpen sturen. Hij mocht er namelijk niet aan dénken dat Walker, Texas Ranger zijn grote bijdrage tot de tv- en filmwereld zou blijken te zijn.

Red Hot (1993)

Haggis’ eerste film als regisseur, het verhaal van een jongeman uit Letland die eind jaren 50 de rockmuziek ontdekt en daar zijn levenswerk van wil maken. Daar zijn de communistische apparatsjiks het uiteraard niet mee eens. Haggis maakt meteen zijn voorkeur voor sentiment en weinig subtiele metaforen duidelijk.

Due South (1994)

Haggis leverde voor vele misdaadseries scripts en deze verzon hij ook zelf. ‘We hebben allemaal een donkere kant die de overhand kan krijgen als we niet oppassen’, motiveert hij zijn interesse. ‘Het is niet moeilijk om je in de plaats te stellen van een misdadiger of iemand met kwalijke bedoelingen.’ Zie onder meer ook L.A. Law, de maffiaserie EZ Streets en Michael Hayes (met David Caruso in de hoofdrol).

Million Dollar Baby (2004)

Haggis’ eerste script voor Clint Eastwood en meteen goed voor een glorieuze Oscaravond in 2005 (al werd het script zelf niet bekroond). Later zouden ook Flags of Our Fathers en Letters from Iwo Jima volgen.

Crash (2005)

In 1991 werd Haggis na de première van The Silence of the Lambs gecarjackt door twee criminelen. Toen hij tien jaar later nog altijd aan die overvallers dacht, besloot hij er samen met Robert Moresco een script rond te schrijven. Oorspronkelijk moest Crash een tv-serie worden maar niemand bleek geïnteresseerd. Goed voor Haggis, want de film leverde hem in 2006 Oscars op voor Beste Film en Beste Originele Script.

The Last Kiss (2006)

Haggis ziet er geen graten in om zijn stokpaardjes opzij te schuiven en puur om den brode te pennen. Zie ook zijn betrokkenheid bij de James Bondreeks ( Casino Royale en de nieuwe Bondfilm die momenteel wordt gedraaid).

The Black Donnellys (2007)

Zijn meest recente tv-werk, een misdaadserie over vier beruchte Ierse broers in New York. NBC, dat de serie had besteld, maakte er al na minder dan een seizoen een eind aan wegens tegenvallende kijkcijfers. HDNet sprong meteen in de bres en er is sprake van een tweede seizoen.

(R.N.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content