Cayenne (Frans Guynea ) 1917
A avoir: Chambre avec Vue (Virgin, 2000)
Toulouse 1929
A avoir: Nougayork (Warner, 1987) en de compilatie Grand angle (Universal, 1994). Live te zien met Les Fables de la Fontaines in het Théâtre 140 in Brussel op 27/03.
Henri Salvador: De comeback kid
De man die bewijst dat er geen leeftijd staat op het chanson, noch op de chansonnier.
Zijn debuut verscheen in 1948, maar drie jaar geleden, op 83-jarige leeftijd, maakte Henri Salvador met Chambre avec vue zowel artistiek als commercieel zijn beste plaat ooit. Tot dan toe kampte Salvador met een imagoprobleem: hij, nota bene een liefhebber van Duke Ellington en van ophitsende Braziliaanse muziek , stond geboekt als ‘zanger voor kinderen’ en ‘komiek’. Hij had de jazz nochtans nooit afgezworen en schreef samen met dichter, muzikant en keetschopper Boris Vian meer dan 400 songs, waaronder enkele succesvolle parodieën zoals Le blues du dentiste en Le Taxi. Vooral in de jaren ’60, na de brutale dood van Vian, volgen de succesnummers elkaar op. Prachtige ballades als Syracuse en ludieke liedjes als Zorro est arrivé en Le travail c’est la santé maken hem immens populair. Dat heeft zo zijn neveneffect: zijn komische imago duwt hem in een keurslijf dat het zijne niet is. Pas eind jaren ’90 kon hij het zich permitteren om zonder gezichtsverlies terug te grijpen naar zijn eerste liefde, de jazz.
Claude Nougaro: De zingende stier
De man die jazz en een scheut Brazilië in de melodie bracht.
Nougaro is de kaap van de 70 voorbij, maar straalt nog zoveel energie uit dat zelfs Parijs erbij verbleekt. Muziek zit hem van bij de geboorte in de genen û vader was eerste bariton in de Opéra van Parijs, moeder een pianiste. De jonge Claude perfectioneerde zijn muzikale bewustzijn met injecties jazz, Trénet, zwarte muziek en poëzie. Zijn eerste album, op zijn dertigste, met de single Il y avait une ville, verraadt zijn stijl: snel, geladen, gevoelig. Drie jaar later heeft hij zijn eerste hit te pakken, Cécile ma fille, opgedragen aan zijn pasgeboren dochter. Zijn vedettenstatus groeit met elke nieuwe single. Bewerkingen van Dave Brubeck, Sonny Rollins en Caetano Veloso ( Tu Verras!) wisselen eigen composities af, en lang voor het een trend werd, introduceerde hij Afrikaanse ritmes in de muziek ( L’Amour Sorcier). Begin jaren ’80 taant zijn ster zodanig dat platenmaatschappij Barclay hem op straat zet. Maar Nougaro laat zich niet muilkorven: hij verkoopt zijn huis, trekt naar New York en neemt daar het funky en mondaine Nougayork op. Met succes. Sindsdien kabbelt zijn carrière verder van de ene bejubelde plaat naar de andere.
Vertaling: Karel Degraeve en Gunter Van Assche
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier