Wie wint dit jaar een oscar, en wie wordt met lege handen naar huis gestuurd? Voor de leden van de Academy is het een weten en voor ons een raden, maar dankzij een panel van vijf prominente filmkenners kunnen we toch al een tipje van de sluier oplichten. Regisseurs Erik Van Looy en Jan Verheyen en filmjournalisten Peter Van Camp (VTM), Roel Van Bambost (VRT) en Jo Smets (Focus Knack) kijken in hun glazen bol en vullen de namen van de voornaamste winnaars nÚ al voor u in. Ladies and gentlemen, place your bets!

Erik van Looy

Als ik mijn Amerikaanse vrienden mag geloven, wint Jamie Foxx. Hij zou ook een verdiende winnaar zijn, want ik vond ‘m ook al geweldig goed in Collateral. Sowieso supporter ik bij de oscars altijd voor gekleurde medemensen, want voor hen hebben de oscars nog een sociale betekenis. Daarom kies ik ook voor Don Cheadle als goeie tweede – hij stopt zoveel diepgang in zijn rollen, dat hij zelfs een matige film als Hotel Rwanda aangrijpend en meeslepend wist te maken. Wie schandelijk over het hoofd werd gezien? Paul Giamatti, veruit de beste acteur uit Sideways, maar vreemd genoeg de enige die niet werd genomineerd. Ook Jim Carrey mis ik, voor zijn rol in Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Jan Verheyen

Ik gok op Leonardo DiCaprio omdat hij imponeert in The Aviator, omdat hij zijn nominatie voor Titanic indertijd niet heeft weten te verzilveren én omdat hij sindsdien heeft bewezen véél meer te zijn dan just a pretty boy. Persoonlijke meningen laat ik liever achterwege omdat ik niet alle genomineerde films heb gezien. Maar dat neemt niet weg dat Jim Carrey best aan dit lijstje had mogen worden toegevoegd voor Eternal Sunshine of the Spotless Mind of voor Lemony Snicket. Dat ze hem dit jaar niet hebben geselecteerd, betekent dat ze hem straks uit pure schaamte weer een oscar zullen moeten geven voor een veel minder goede film. Het is telkens weer opnieuw hetzelfde liedje.Peter Van Camp

Jamie Foxx heeft intussen zowat alle prijzen gewonnen die er te winnen vallen, dus waarom ook deze niet? Mijn persoonlijke favoriet is nochtans Don Cheadle, omdat hij een enorm moeilijke, historisch beladen rol op een genuanceerde, bijna onheroïsche manier weet te brengen. Maar als ik het helemààl voor het zeggen had, dan koos ik voor Jim Carrey. Pure klasse wat die klaarspeelt in Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Maar als je een carrière bouwt op gekke bekken, maak je het jezelf natuurlijk knap lastig om au sérieux genomen te worden.

Roel van Bambost

Het is een wilde gok, maar ik ga voor Don Cheadle. Hotel Rwanda is een politieke film met een humanistische boodschap die gebaseerd is op ware feiten, en daar zijn Amerikanen dol op. Als onvoorwaardelijke Ray Charles-fan zou ik persoonlijk liefst van al Jamie Foxx zien winnen, omdat zijn Ray Charles-imitatie tot in de kleinste details grandioos is. Maar eigenlijk vind ik het vooral vreemd dat Paul Giamatti niet genomineerd is voor Sideways, terwijl hij toch veruit de beste acteur is van de twee.

Jo Smets

Cheadle wint. Niet zozeer omwille van zijn goeie vertolking, maar vooral omdat Hotel Rwanda gewetens sust en perfect in het Amerikaanse propagandaplaatje past – dat scoort altijd bij de oscars. De terechte winnaar is voor mij nochtans Clint Eastwood, met een film die nog donkerder en bedwelmender is dan Mystic River.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content