DE ORANJE JAS VAN LESTER NYGAARD

Paul Baeten Gronda neemt deze zomer een frisse duik in zijn favoriete tv-series en komt elke week boven met een kleinood dat daar niet uit weg te denken valt.

Kun je opnieuw beginnen? Soms wel. Het hangt ervan af.

Grote veranderingen vereisen veel karakter. Vaak is er een externe factor of een schok nodig om dat proces in gang te steken. In de tv-reeks Fargo komt die externe factor alsook die schok in de vorm van de psychopathische killer Lorne Malvo. Die wordt gespeeld door Billy Bob Thornton en een heel raar kapsel.

Lorne Malvo, die ergens in een klein stadje in Minnesota belandt, zal voor veel mensen een eenmalig einde of een nieuw begin betekenen. Dat laatste is in het bijzonder zo voor Lester Nygaard, een geplaagde verzekeringsagent met een vrouw maar zonder kinderen. Met een job maar zonder dromen. Met een kwaadheid maar zonder wapens.

Zo wordt Lester geplaagd door een man die hem al uitlachte toen ze nog samen in de lagere school zaten. Dat is de wreedheid van een klein stadje. Je ontsnapt er aan niets. Niet van jezelf en niet van de anderen. Je bouwt er geschiedenis op en die wordt dan tegen je gebruikt. Pis een keer in je broek en dat zul je mogen horen tot ze je begraven. ‘Die piste altijd in zijn broek’, zeggen ze dan op café na de begrafenis. Daarom wordt Lester als volwassene nog steeds geen rust gegund. Mannen slapen met zijn vrouw. Vrouwen slapen in ruil niet met hem.

Het symbool voor zijn knulligheid is een oranje jas. De jas is te groot en lelijk. Daarbij is hij ook oranje. Mensen die Lester willen bespotten, zien hem al van ver komen. Je kunt raden dat zijn vrouw de jas voor hem kocht. Om hem belachelijk te maken. Zoals de Griezels van Roald Dahl zouden doen.

Het enige wat Lester heeft, is veel geduld en een zachte glimlach. Lester is wat er gebeurt wanneer compromissen sluiten een obsessie wordt, wanneer op alle potten het deksel stevig vast zit.

Maar dan verschijnt Lorne Malvo. Hij zegt: spelen ze met je kloten, arme Lester? Maak ze dan gewoon af. En zo ontstaat een van de eigenaardigste moordenaars uit de recente tv-geschiedenis.

Lester barst uit zijn rotleven. Maar hij begint pas waar American Beauty destijds stopte. Hij werkt zichzelf helemaal in de nesten, maar hij ontsnapt telkens dankzij wat nu zijn grootste troef blijkt: hij woont in een klein stadje en iedereen kent hem als die sullige Lester. Die zou toch nooit iets kwaads doen? Laat die man met rust, alsjeblieft.

Maar voor Lester verandert alles. Hij gaat geld verdienen, vindt een jonge, mooie vrouw en hij kleedt zich als een winnaar. Ook trekt hij weg uit zijn zielige huisje en hij vestigt zich op een plek waar hij een nieuw verhaal kan vertellen. Een succesverhaal. Lester is de man. Hij wint prijzen.

Tot Lorne Malvo voor de tweede keer in zijn leven verschijnt. Lester moet daardoor terug in zijn verleden. Moet heel zijn nieuwe leven opblazen. Moet alles riskeren. Maar hij heeft zijn geheime wapen niet langer. Hij is nu een patser en dan wel een patser die moet inzien dat hij, net als wie ook in Fargo, wordt bijgehaald door zijn eigen lot. Lester Nygaard was gedoemd om te verliezen. En dat doet hij in een lelijke, veel te grote, en bovendien oranje jas.

MENSEN DIE LESTER WILLEN BESPOTTEN, ZIEN HEM AL VAN VER KOMEN. JE KUNT RADEN DAT ZIJN VROUW DE JAS VOOR HEM KOCHT. OM HEM BELACHELIJK TE MAKEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content