DE NEUS VAN PINOKKIO

BART PEETERS. 'Ik heb het me ook afgevraagd: heb ik iets met liegen?'

Zondag 31/3, 20.00 – één

Het leugenpaleis, De liegende doos en nu op één De neus van Pinokkio. Wie gelooft die Bart Peeters eigenlijk nog? ‘Ik moet bekennen dat ik het mezelf ook heb afgevraagd: heb ik iets met liegen?’ verontschuldigt Peeters zich. ‘Maar ik kwam erop uit dat leugens als een rode draad door de geschiedenis van televisie lopen – zie bijvoorbeeld ook De drie wijzen. Er zijn overigens zeer uiteenlopende manieren om te liegen.’

En voor welke wijze kiezen jullie bij De neus van Pinokkio?

BART PEETERS: Samen met twee ‘wijsmakers’, Tine Embrechts en Adriaan Van den Hoof, speel ik als gastheer met verhalen uit de showbizzwereld in haar meest brede vorm. Het publiek kan, samen met twee bekende gasten, meespelen en raden of we liegen of niet. Per juist antwoord gaat er 10 euro in de pot. Wie het best speelt, mag in de finale voor die prijzenpot gaan.

Jullie brengen al dan niet echte verhalen, reportages, tv-formats en archieffilmpjes. Hoe arbeidsintensief is De neus van Pinokkio?

PEETERS: Sinds het initiële idee zijn we er toch al een jaar mee bezig. Er kruipt ook heel wat werk in: verhalen zoeken, feiten checken, er eventueel zelf een paar verzinnen, filmpjes maken… Sommige zijn gemaakt in een studio in Vilvoorde, maar we filmen even goed in Amerika of in een ander ver buitenland.

Zal straks dan blijken dat de relatie tussen wijsmaker Adriaan Van den Hoof en it-girl Tatyana Beloy – waar de roddelbladen van smullen – ook door jullie in scène is gezet?

PEETERS:(lacht) Alsof ik dat nu al zou verraden! Adriaan en Tatyana heb ik onlangs nog bij ons in de studio gespot en ze zagen er toch heel overtuigend gelukkig uit.

Heel dankbaar is natuurlijk dat de werkelijkheid soms onwaarschijnlijker is dan de strafste leugen?

PEETERS: Zeg dat wel. Zo bestaan er nooit uitgezonden beelden van een interview van Michael Jackson tijdens de Bad-tournee dat ik heb afgenomen op de wei van Werchter. Ik begon met best ernstige vragen over de artiesten met wie hij heeft samengewerkt, maar de intergalactische ster tegenover mij bleek een hoopje miserie dat tussen zijn tranen door enkel kon murmelen dat hij zijn fans bedankte. Toen ik vervolgens, uit pure wanhoop, het over een meer luchtige boeg trachtte te gooien door te vragen of hij een lief had, was het hek helemaal van de dam. Zijn toenmalige manager is toen tussenbeide gekomen.

Maak je me nu iets wijs, Pinokkio?

PEETERS: Nee, dat is wel degelijk gebeurd. Ik vertel dat om te illustreren dat een onwaarschijnlijke waarheid als deze net niet in De neus van Pinokkio voorkomt. Omdat het een tragisch verhaal is, waar je allesbehalve vlinders van in de buik krijgt. Leuke leugens en waarheden waar je die vlinders wel door voelt, die willen we. (enthousiast) Die hoef je overigens niet altijd ver te gaan zoeken. Leuke verhalen, waar of onwaar, zitten vaak in kleine dingen. Dat gaat wel eens over U2 en de Rolling Stones, maar evengoed over Nicole en Hugo.

Je bent echt trots op dit programma, hé?

PEETERS: Wat ik voor mezelf als een belangrijke graadmeter beschouw, is dat ik bij De neus van Pinokkio betrokken ben als tv-maker en niet louter als de presentator. Die laatste rol is overigens best beperkt in dit programma: de presentator staat er niet centraal. En ik merk dat ik er evenveel plezier in heb om leuke dingen te schrijven voor Adriaan en Tine. Ik verlang er blijkbaar niet meer naar om alle rollen van de wereld te spelen. Mijn hart haal ik nu op wanneer ik als performer op een podium sta.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content