(B.D.C.)

20.40 – VTM

Ondanks het gebakkelei over de al dan niet aan primaten gewaagde resultaten van een slechtziende kandidate tijdens de Nationale IQ-Test, stort VTM zich weer op een grootschalig onderzoek. In De Nationale Rijtest mogen enkele categorieën ervaren chauffeurs en een select groepje autominnende BV’s uitmaken wie de wegcode het best onder de knie heeft. Samen met Koen Wauters en Rob Vanoudenhoven leidt Birgit Van Mol de verkeerstest in goede banen, ze sturen zelfs enkele BV’s zonder rijbewijs naar de rijschool.

Herinner jij je je rijexamen nog?

Birgit Van Mol: Héél goed (lacht). Het theoretisch examen was geen probleem, maar voor mijn praktische rijproef was ik bloednerveus. Al bij het eerste manoeuvre ging het mis. Ik vond dat toen heel onrechtvaardig omdat ik wist dat ik het op de baan wel kon. De tweede poging was wel raak en ik vond het fantastisch om mijn rijbewijs te hebben. Nu pas besef ik hoe onvoorbereid je als jonge chauffeur eigenlijk wel bent.

Zitten er tussen de BV’s in de studio enkele notoire wegpiraten?

Van Mol: Niet dat ik weet. Ik heb met geen van hen ooit al in de auto gezeten, meer dan dat ze graag rijden, durf ik dus niet te zeggen. Ik vermoed dat ze allemaal wel nog een vluchtige blik op de leerstof zullen werpen. Vooral Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt zou er wel eens een prestigezaak van kunnen maken.

Beschouw je jezelf als een goed chauffeur?

Van Mol: Ik heb toch nog nooit een ongeval veroorzaakt – hout vasthouden – en mijn enige boetes kreeg ik voor foutparkeren, omdat er van kant moest worden gewisseld terwijl ik in het buitenland zat. Ik probéér me ook altijd aan de voorgeschreven snelheid te houden, al zit ik daar voor ik het goed en wel besef wel eens een kilometer of tien boven. Maar een snelheidsduivel ben ik zeker niet.

Op wie zet jij je geld in als het gaat om de beste score?

Van Mol: Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de wegpolitie het haalt van de andere groepen, al is het maar om hun imago (lacht). Daarnaast ben ik wel heel benieuwd hoe de mensen die veertig jaar geleden gewoon hun rijbewijs mochten afhalen, zullen presteren. Sommigen van hen hebben sindsdien immers amper met de auto gereden.

(B.D.C.)

Futurama Heruitzending van de animatiereeks van Matt ‘The Simpsons’ Groening (16.55 – Kanaaltwee) Last Best Hope Documentaire van David Grosvenor over de belevenissen van zijn vader Bill, die in 1943 als Amerikaanse piloot neerstortte in een veld in Klein-Brabant en door het Belgische Verzet werd gered (22.40 – Canvas).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content