21.00 – NED1

DE NATIONALE INBURGERINGSTEST

Wie zich al vaker heeft afgevraagd wié dat Hollandse oude vrouwtje nu ook weer is dat op Koninginnendag in een gouden kooi door de straten van Nederland draaft, moet vanavond beslist op Nederland 1 afstemmen. Niemand minder dan Bart Peeters neemt bij onze noorderburen de Nationale Inburgeringstest af, en checkt zo of iedere Nederlander wel genoeg weet over de gebruiken des lands. Even uitblazen op het einde van het jaar is er voor Peeters trouwens niet bij: vanaf deze week loopt op de Nederlandse tv ook weer een nieuw seizoen van Hoe? Zo! (elke dinsdag – Ned1) én volgende zaterdag leidt hij op één De Show van het Jaar in goede banen, waarin hij samen met Geena Lisa, Tom Lenaerts, Steve Stevaert en Tom Boonen terugblikt op het tv-jaar. Kwestie van begin januari uitgerust aan de voorrondes van Eurosong te kunnen beginnen.

Waarom presenteert uitgerekend een Belg een show waarin Nederlanders leren hoe goed ze ingeburgerd zijn?

Bart Peeters: Ik ben het béste voorbeeld van een deskundige! Vergeet niet dat ik zélf een halve allochtoon ben: ik heb roots in Nederland. Ik kan daarom zelfs precies het verschil aantonen tussen een Volendammer en een afhaalchinees.

Hoe? Zo! loopt nu ook weer op Nederland. Hebben ze daar kaas gegeten van de wetenschap?

Peeters: De wetenschap staat daar zelfs op een héél hoog pitje. Hoe? Zo! verschilt nogal met de Vlaamse versie: Vlamingen vertellen kort en duidelijk waar het op staat, terwijl men boven de Moerdijk minder woordenblind is. Aan de andere kant slaan ‘de kleine bollebozen’ die op één zo charmant overkomen in Nederland helemaal niét aan.

Zaterdag kijk je terug op 2005. Wat was voor jou het programma van het jaar?

Peeters: Neveneffecten. Die reeks is hilarisch en knap gemaakt. In het Peulengaleis

modderden Hugo Matthysen en ik maar wat aan met onze personages, maar bij hen komt zelfs method acting om de hoek gluren. Zij hebben een diepe indruk nagelaten. Net als Tom Boonen trouwens, die voor een wielrenner echt wel heel gevat is – en dat is even gebruikelijk als een stand-up comedian met Alzheimer, nietwaar?

Ze vinden me druk Documentaire over de 7-jarige Georgina, een kind dat lijdt aan agressieve gedragsstoornissen. We volgen hoe een dokter haar én haar familie tracht te helpen (20.45 – Canvas) Crumpet: A Very British Sex Symbol Documentaire over vrouwen als sekssymbool op tv en in films (22.50 – BBC2) No Direction Home Voor wie de documentaire over Bob Dylan gemist heeft: Ned3 zendt ze nog eens uit (22.55 – Ned3).

Gunter Van Assche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content