Zaterdag 24/3, 20.40 – éénDe Vlaamse tv-wereld zet zichzelf weer in de bloemetjes tijdens de vijfde editie van de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren, de uitreiking van de belangrijkste – en ook wel enige – prijzen op televisioneel gebied. Wie voor ons met de award voor populairste tv-persoonlijkheid en -programma mag gaan lopen, kunt u lezen op pagina 18, hieronder geven we onze pronostiek voor de andere categorieën.

BESTE PRESENTATOR

Jeroen Meus (Dagelijkse kost, De patat), Steven Van Herreweghe (De Pappenheimers, De glazen show), Marcel Vanthilt (Villa Vanthilt, Ook getest op mensen), Koen Wauters (Idool 2011, The Voice van Vlaanderen)

Gezien de hype rond The Voice maakt Koen Wauters een kans, ook al is hij daar natuurlijk niet echt de presentator, maar we verwachten toch winst voor Steven Van Herreweghe. Omdat hij in De Pappenheimers met zoveel schwung in de voetsporen is getreden van Tom Lenaerts, die ironisch genoeg zelf nooit een ster heeft gekregen.

BESTE PRESENTATRICE

Phara de Aguirre (Panorama), An Lemmens (So You Think You Can Dance, The Voice van Vlaanderen), Martine Tanghe (Het journaal, Volt), Frieda Van Wijck (De klas van Frieda)

An Lemmens ging vorig jaar al in deze categorie met een televisiester aan de haal, en toen presenteerde ze nog niet eens een aandachtstrekker als The Voice, die een week voor de uitreiking zijn hoogtepunt bereikt. Het enige wat haar van een award kan afhouden, is dat de stemgerechtigden hun sympathie willen uiten voor de door kanker getroffen Martine Tanghe.

BESTE ACTEUR

Guga Baul (Tegen de Sterren op), Koen De Graeve (De Ronde, Zone Stad), Ben Segers (De Ronde, Code 37, Wat Als?), Bruno Vanden Broecke (De Ronde, Wat als?)

Aangezien de drie acteurs uit De Ronde ook zo vriendelijk waren om mee te spelen in een reeks van de commerciëlen, lijkt Guga Baul kansloos. En met de transformatie in Tot Altijd vers in het geheugen, zien we Koen De Graeve wel winnen.

BESTE ACTRICE

Veerle Baetens (Code 37), Clara Cleymans (Code 37, Tegen de Sterren op), Sien Eggers (Red Sonja, De Ronde), Nathalie Meskens (Tegen de Sterren op)

Met haar (hoofd)rollen in Red Sonja en De Ronde – de twee beste series van 2011 – zou Sien Eggers de logische winnaar zijn. Tenzij het hele racismeverhaal tegen haar heeft gespeeld, en de stemgerechtigden liever Clara Cleymans – vorig jaar nog verkozen tot rijzende ster – opnieuw op het podium zouden zien. Grote afwezigen in deze categorie: de ogen van Joke Devynck uit Het goddelijke monster.

BESTE DRAMAPROGRAMMA

Code 37, De Ronde, Het goddelijke monster, Red Sonja

Vorig jaar zorgde Dubbelleven nog voor een verrassing door het onnoemelijk veel sterkere Oud België te verslaan, dit keer lijkt het toch vast te staan dat De Ronde als eerste over de meet komt. En verdiend.

BESTE REALITYPROGRAMMA

Astrid in Wonderland, De rechtbank, God en klein Pierke, Weg naar Compostela

Het bewijs dat het vandaag erg moeilijk is om het begrip ‘reality’ te definiëren. Volgens de Academie komen voor deze categorie programma’s in aanmerking waarin ‘deelnemers evolueren in een gecreëerde werkelijkheid, en dit dikwijls in een competitieve context’. Maar de genomineerden registreren allemaal gewoon de realiteit – of dat claimen ze toch – en in geen enkel van de vier programma’s viel er iets te winnen – tenzij misschien een vrijspraak. Maar goed: het aangrijpende De rechtbank mag van ons de ster krijgen, aangezien God en Klein Pierke vaker over Martin Heylen ging dan over de mensen die hij volgde, Weg naar Compostela vooral uit gerecycleerd materiaal bestond en Astrid in Wonderland – euhm – Astrid in Wonderland was.

BESTE INFORMATIEPROGRAMMA

Belpop, Het journaal, Het nieuws, Reyers laat

Nergens worden er op de Vlaamse tv van vandaag zulke knappe en interessante dingen gemaakt als in de documentairewereld, maar een eigen categorie? Ho maar! En aangezien het blijkbaar een wet is dat Het journaal – de winnaar van vorig jaar – en Het nieuws allebei genomineerd moeten worden, is er geen plaats voor Elements, Drie Generaties, Taboe of zelfs het vaak uitmuntende Panorama. Laat de prijs dan maar naar Belpop gaan.

BESTE LIFESTYLEPROGRAMMA

1000 zonnen, Dagelijkse kost, Groenland, Vlaanderen Vakantieland

Wat niet kan voor documentaires, kan wel voor lifestyle, oftewel ‘programma’s die over het dagelijks leven communiceren en die informatie overbrengen op een licht entertainende manier’. De keuze van de genomineerden doet ons alvast vermoeden dat niemand van de samenstellers Man over woord heeft gezien. Dagelijkse kost lijkt net als vorig jaar niet te kloppen, tenzij Bartel Van Riet roet in het eten gooit.

BESTE ENTERTAINMENTPROGRAMMA

De Pappenheimers (Eén), So You Think You Can Dance (vtm), The Voice van Vlaanderen (vtm), Villa Vanthilt (Eén)

Hier geldt hetzelfde als in de categorie ‘beste presentatrice’: The Voice heeft zo veel aandacht gekregen en is – als we mogen afgaan op de vele ’tweets’ – ook zo geliefd onder tv-makers dat niet winnen nauwelijks denkbaar is.

BESTE HUMOR & COMEDYPROGRAMMA

Basta (Eén), Mag ik u kussen? (Canvas), Tegen de Sterren op (vtm), Wat Als? (2BE)

Tegen de Sterren op slaagde er vorig jaar in om Gouden Roos- en Emmywinnaar Benidorm Bastards te verslaan, dus logischerwijze haalt het programma het opnieuw. Al zorgde de anarchistische Test Aankoop-tv van Neveneffecten natuurlijk wel voor veel meer gelach én deining.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content