‘Als ze priesters onder schot houden tot ze homo’s trouwen, zal dat de ondergang van de samenleving zijn en komt Jezus terug.’ Born-again christian Michelle Shocked deelde vorige week op het podium haar ideeën over het homohuwelijk – ondertussen heeft ze wel, op nogal enerzijds-anderzijdswijze, gezegd dat ze ‘damn sorry’ is. Niet te lang, niet te kort, niet te vrijblijvend, niet te homofoob, niet te racistisch: een goede bindtekst is een ware kunst. Vijf andere artiesten die ze niet beheersen.

ERIC CLAPTON (BIRMINGHAM, 1976)

‘Zorg ervoor dat Groot-Brittannië geen zwarte kolonie wordt. Gooi de buitenlanders buiten. Gooi de roetmoppen buiten. Gooi de negers buiten. Hou Groot-Brittannië blank. Het land raakt overbevolkt en Enoch zal dat stoppen en iedereen terugsturen.’

Eric Clapton neemt het op voor politicus Enoch Powell, die acht jaar eerder in dezelfde stad zijn ‘Rivers of Blood’-speech afstak. Vreemd genoeg kwam er nauwelijks reactie van het publiek. Clapton zei later dat het ‘een grap’ was. ‘In die tijd werd dat zo niet opgeklopt’, laat Roger De Vlaeminck weten.

COURTNEY LOVE (AMSTERDAM, 1995)

‘Pak je Bon Jovi-shirt mee en ga jezelf neuken met Eddie Vedders dildo. Is little miss Dutch bitch boos omdat ik Trent geneukt heb? Is ze boos omdat ik Brad Pitt geneukt heb? Is ze boos omdat ik met Kurt getrouwd ben? Kurt haatte deze stad. Ik haat deze stad. Go fuck yourself.’

Courtney Love scheldt in de Paradiso een ‘lelijk en dik’ veertienjarig meisje uit wier aanwezigheid haar om onduidelijke redenen stoorde en definieert onderwijl het begrip ‘overshare’.

JEFFERSON STARSHIP (HAMBURG, 1978)

‘Wie heeft de oorlog gewonnen?’

Don’t mention the war?

Grace Slick probeert het Duitse publiek voor zich te winnen met een militaire ganzenpas, een Hitlergroet en steeds dezelfde vraag: ‘Wie heeft de oorlog gewonnen?’ Na het optreden stapte ze uit de band.

L7 (READING, 1992)

‘Zuig op mijn gebruikte tampon, fuckers.’

Waarna Donita Sparks, gitariste van girlpunkband L7, de daad bij het woord voegde en de desbetreffende tampon uit haar vagijn verwijderde en in het publiek gooide. Interactie met het publiek kon anno 1992 ook zonder ballonnen en confetti, zo blijkt.

TED NUGENT (ANAHEIM, 2007)

‘Obama, hij is een stuk stront en ik zei tegen hem dat hij mijn machinegeweer mocht zuigen. En Hilary, je wilt misschien een van deze tot zonsopgang berijden, waardeloze teef. Vrijheid!’

Voor we het vergeten: Nugent, gekleed in camouflagekledij, zwaaide met twee machinegeweren terwijl hij zijn bindteksten bracht. Anderzijds: voor een man die ooit zei dat ‘apartheid niet helemaal cut and dry was’ lijkt hij zich op podium nog wel een beetje in te houden.

DOOR HANS BOFFEL & GEERT ZAGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content