Een van de weinige politieke zwaargewichten die ‘0110’ openlijk steunen, is minister van Cultuur Bert Anciaux van Spirit. Hij vindt het stilzwijgen van zijn collega’s ‘hypocriet’, en noemt de kritiek op de concerten ‘ergerlijk en dom’.

Bert Anciaux: Ik begrijp de terughoudendheid van de politieke wereld niet. Net zo min als de zurige reacties, trouwens. Waarom moeten concerten voor verdraagzaamheid meteen een partijpolitieke inkleuring krijgen? En waarom begint iedereen meteen te zeuren over polarisatie? Het is toch net bewonderenswaardig dat muzikanten, schrijvers en andere kunstenaars hun stem laten horen? Zeker hier in Vlaanderen, waar we dat soort initiatieven niet gewend zijn. In de Amerikaanse muziekwereld is er een hele traditie van politiek en maatschappelijk engagement. Denk maar aan Bob Dylan in de jaren 60, of Bruce Springsteen bij de jongste presidentsverkiezingen. Maar wij Vlamingen zijn altijd een heel braaf volkje geweest, helemaal niet rebels of revolutionair. Nee: ik zit al 46 jaar op een evenement als 0110 te wachten. Ik zal er op 1 oktober zeker bij zijn in Brussel.

Volgens politicoloog Carl Devos reageren je collega’s zo voorzichtig uit schrik om stemmen te verliezen.

Anciaux: Ik vind die reacties gewoon hypocriet. Politici hebben altijd de mond vol over vrije meningsuiting. Tot puntje bij paaltje komt en er inderdaad meningen worden geuit. Dan is vrije meningsuiting blijkbaar iets selectiefs, dat enkel geldt voor meningen die toevallig in hun kraam passen. En nu heb ik het niet alleen over de politici van het Vlaams Belang, hoor. Bij andere partijen merk ik dezelfde zurigheid als het over 0110 gaat.

Bart De Wever van N-VA riep Tom Barman in een opiniestuk in ‘De Morgen’ op om zijn mond te houden, met ‘een welgemeende shut the fuck up’.

Anciaux: Het perfecte bewijs van wat ik net zei. Intolerantie is de norm geworden, zeker als het om ‘andere’ meningen gaat. Allez, die ‘shut the fuck up’: is dat een voorafspiegeling van waar Bart De Wever met het N-VA naartoe wil? Naar een samenleving waarin artiesten geen recht meer hebben om voor hun mening uit te komen? Waarin iedereen braaf ja knikt en zijn mond houdt? Ik vond dat opiniestuk ergerlijk en dom. Het enige wat je Tom Barman zou kunnen verwijten, is dat hij 0110 in eerste instantie aankondigde als een evenement tegen het Vlaams Belang. In zijn plaats had ik het van meet af aan aangekondigd als een feest voor verdraagzaamheid, wat het intussen ook geworden is. Maar dan nog: het was zelfs zijn goed recht geweest om tegen iets te zijn.

Had hij ‘0110’ niet beter een week na de verkiezingen georganiseerd, zoals we de voorbije weken wel eens hoorden aan de toog? Om het van alle politieke connotaties te ontdoen?

Anciaux: Nee, dat had ik eerlijk gezegd nogal belachelijk gevonden. Oproepen tot meer verdraagzaamheid kan natuurlijk altijd. Maar een week voor de gemeenteraadsverkiezingen is het tegenwoordig meer dan ooit nodig. Jammer, maar het is niet anders.

Door Wouter Van Driessche en Vincent Byloo l Foto Charlie De Keersmaecker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content