DE MESSEN VAN DE PEAKY BLINDERS

Paul Baeten Gronda neemt deze zomer een frisse duik in zijn favoriete tv-series en komt elke week boven met een kleinood dat daar niet uit weg te denken valt.

Twee van de dingen die ik nog wil doen voor ik sterf, die zal ik u vertellen.

Een ervan is op mijn rug in het gras liggen op een lentedag en zorgeloos naar The Everly Brothers luisteren. Het andere is in Engeland wonen.

Ik groeide op in België en woon nu in Italië. Wat eigenlijk gek is, want veel mensen in Italië zijn bij uitstek wat ik van nature niet ben. Namelijk spontaan, schaamteloos emotioneel en uiterst sociaal. Bovendien drinken ze een vreselijk soort thee die ze in veel te kleine mokken serveren en ‘caffè’ noemen. En Oasis noemen ze ‘Gli Oasis’, wat zoveel betekent als ‘De Oasissen’.

Allemaal zaken die in een zekere context best genietbaar zijn. Bijvoorbeeld op vakantie. Voor een dag of zes of drie.

Persoonlijk hou ik spontaniteit en dat soort dingen liever op een veilige afstand. Over emoties praten kan, maar dan in boeken of op televisie, en eventueel onder invloed van drank of een zeldzaam zwak moment. Daarom, en zeker ook omdat ik wel eens een tuintje wil onderhouden en een Morgan wil bezitten zonder me compleet belachelijk te maken, wil ik in Engeland hebben gewoond voor ik doodga. Je kunt het leven namelijk best intens beleven zonder dat je dat voortdurend heel hard laat merken aan iedereen die per ongeluk je pad kruist.

Wie dat waarschijnlijk ook vindt, is Thomas Shelby van de Peaky Blinders-bende. Hij staat aan het hoofd van een gevreesde misdaadfamilie in Birmingham tijdens het interbellum. Van enige spontaniteit heeft hij hoegenaamd geen last. Eigenlijk speelt acteur Cillian Murphy de rol van Shelby met anderhalve expressie. Namelijk: serieus en soms een halve glimlach minder serieus. En dat is prima.

Een bredere waaier van gevoelens is zeker toegelaten in de wereld van de familie Shelby. Voor vrouwen en kinderen tot tien jaar. Daarna moet je het maar uitzoeken. Er zijn gelukkig veel zaken om gevoelens achter te verstoppen. In het geval van de Peaky Blinders: dandypakken, bruut geweld en drank. Een erg knappe combinatie om een reeks rond op te bouwen. Of een volk.

Maar laat u niet misleiden door de grapjes en de mooie kleding. Want in de zoom van de petten van de Peaky Blinders zitten scheermesjes genaaid. Handig als je iemand plots de keel moet oversnijden of een oor wilt ontnemen.

De messen in de petten blijven, ook wanneer Thomas er eindelijk in slaagt om zijn familie uit de marginaliteit op te werken. Dat is de kracht en het drama van elke grote gangster. Hij kan zijn verleden nooit helemaal verstoppen en anderzijds is wat hij in dat verleden leerde wat hem vandaag kan redden. In die zin draagt Thomas zijn wortels letterlijk rond zijn kop. Soms word je ermee gewurgd, soms wurg je zelf.

Een verontschuldiging en tegelijk een kogel door je nek. Dat in combinatie met ongeremde brutaliteit, geen tijd voor meisjesachtig gezever en een aangeboren gevoel voor understatement. Ik kijk ernaar uit, naar meer Peaky Blinders. Ik kijk ernaar uit, naar mijn tijd in Engeland.

ER ZIJN GELUKKIG VEEL ZAKEN OM GEVOELENS ACHTER TE VERSTOPPEN. IN HET GEVAL VAN DE PEAKY BLINDERS: DANDYPAKKEN, BRUUT GEWELD EN DRANK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content