DE MEMOIRES

20.50 – CANVAS

Bij de VRT wilden ze weg van de klassieke biografie en daarom brengt Canvas nu – hoor het verwachtingsvolle tromgeroffel – De memoires. In vier afleveringen vertelt telkens één centrale gast over zijn of haar leven in het hart van de geschiedenis, afgewisseld met beeldfragmenten. Donkergroene pater Luc Versteylen mag de spits afbijten, na hem volgen nog ex-burgemeester van Antwerpen Leona Detiège, topzakenman Etienne Davignon en oud-premier Leo Tindemans. Het lijkt niet meteen de meest gewaagde formule, al spreekt Bert Govaerts, die de aflevering met Versteylen inblikte, dat tegen. ‘Dat het gaat om nog levende mensen is al vernieuwend op zich, en vooral ook dat de interviewer onzichtbaar blijft.’ Dat klinkt bekend, maar wees gerust: hij beloofde plechtig dat het géén tweede Waarvan Akte wordt. Het is de makers immers allemaal te doen om de rechtstreekse confrontatie tussen gast en kijkers, en de interviewer is daardoor helemaal uit het programma verdwenen. ‘We hebben onze gasten tijdens de opnames enkel geholpen bij het graven in hun geheugen’, legt Govaerts uit. ‘Ook de beelden van vroeger dienden om herinneringen op te roepen en de kijkers te laten zien wat die teweegbrengen. Zo lopen het persoonlijke leven en de geschiedenis eigenlijk continu door elkaar.’

Dat geeft iemand als Luc Versteylen wel de ruimte om – net als in zijn eerdere geschreven memoires trouwens – ongebreideld z’n gal te spuwen. ‘Het is inderdaad niet de kritische confrontatie geworden die we oorspronkelijk voor ogen hadden’, beaamt Govaerts, ‘althans niet in de eerste aflevering met Versteylen. Maar het gesprek gaat veel verder dan Versteylens ‘rancune’ tegenover Agalev. Hij ontpopt zich tot een sterke verteller en toont zijn emoties: zijn pijn en zijn verdriet om de teloorgang van zijn levenswerk bij de nederlaag van de groenen in 2003.’ De aflevering met Versteylen zal waarschijnlijk van zichzelf al bol staan van ‘diepste draaien’, ‘liefste plekjes’ en ‘de nulste wereld’, benieuwd of we de programmareeks ook enkele superlatieven kunnen toedichten.

Shoot Nieuw, interactief en live praatprogramma voor en door preadolescenten, waarin Heidi Lenaerts en Tom Gernaey wekelijks onderwerpen behandelen die de dagen ervoor zijn aangebracht door de jongeren zelf (18.35 – Ketnet) l Michael Jackson’s Most Shocking Moments TMF zet de ergste episodes uit het leven van Wacko Jacko op een rij. Het meest choquerende is wel dat het programma nauwelijks 50 minuten duurt (22.45 – TMF) l Cet homme est dangereux H Jean Sacha, FR 1953. Edith Piaf-protegé en de latere Godard-held Eddie Constantine maakte naam als de hardgekookte FBI-agent Lemmy Caution, de Franse variant op Humphrey Bogart. Dit is de tweede uit de reeks, gebaseerd op Peter Cheyneys roman Poison Ivy (The Gun Moll). De cynische macho Lemmy, dol op drank en vrouwen, spant een val voor een bankovervaller, maar kidnapt uiteindelijk een rijke Amerikaanse erfgename. Een must ook voor autoliefhebbers, door de talrijke antieke wagens (15.05 – France 3) l Fugitivas H Miguel Hermoso, SP 2000. Een flamencosoundtrack, Andalusische dorpjes en een stel Madrilenen annex kleine boeven, op de vlucht voor de politie en hun vrienden die ze na een bankoveral bedrogen hebben. Verdienstelijke, soms voorspelbare mix van roadmovie en thriller, met als revelatie Laia Marull, de actrice die buiten Spanje doorbrak met het ontnuchterende Te doy mis ojos (20.40 – ARTE).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content