De man van drie miljoen (voor een nooit gebruikt scenario)

Jurassic Park

Zijn naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar de kassa des te meer. Zes scenario’s die David Koepp, die binnenkort naar Cinematek afzakt, naam en faam (en een volle bankrekening) bezorgden.

Jurassic Park

Je verbeelding is de enige grens, zei Steven Spielberg toen hij hem Michael Crichtons boek overhandigde. Elke ambitieuze schrijver zou zich in die vrijheid verliezen, Koepp zorgde dat het monsterlijke park bezocht werd door mensen van vlees en bloed. Niet gek dat Spielberg steeds weer bij hem aanklopt als hij blockbusterverhalen als de Indiana Jones-films en War of the Worlds met de beide voetjes op de grond wil houden.

Carlito’s Way

Met deze noir schreef Koepp een ode aan de gangsterfilms uit de jaren 1930, iets wat Brian De Palma, tevens de regisseur van Scarface, wel kon smaken. Tussen al de fuck yous door borrelt er zelfs vriendschap op. De Palma blikte met Koepp later nog Mission: Impossible en Snake Eyes in.

Stir of Echoes

Een scenario schrijven is één ding, het verfilmen nog iets anders. Als regisseur tekende Koepp vooral voor flops. Met Stir of Echoes (waarin spoken op Kevin Bacon jagen) maakte hij wel een goede beurt. Koepp plant trouwens opnieuw een horrorfilm met Bacon. Of hij daarmee de gigantische misser van de Johnny Depp-komedie Mortdecai kan goedmaken, valt

Panic Room

‘Jij moet dringend in therapie’, zei Koepp tegen de depressieve Andrew Kevin Walker toen die hem vroeg zijn scenario voor Se7en te lezen. In plaats van hem naar een instelling te verwijzen speelde Koepp het scenario door aan zijn agent, die er de jonge David Fincher aan koppelde. Enkele jaren later schrijft Koepp zelf een script voor de Fight Club-cineast: Panic Room. Daarvoor ontving hij een slordige 4 miljoen dollar, een deal die hem een van Hollywoods best betaalde scenaristen maakte.

Carlito's Way
Carlito’s Way

Superconducting Supercollider of Sparkle Creek, Wisconsin

Rond Koepp ontstond zo’n buzz dat Disney bijna 3 miljoen veil had voor een romcomscenario met een mysterieuze deeltjesversneller, een fysicus en een politieagente in de hoofdrol. Het werd een van de duurste niet verfilmde spec scripts (spontaan aangeboden scenario’s) ooit. Wedden dat Netflix dit ooit vanonder het stof haalt?

Spider-Man

Nog vóór regisseur Sam Raimi aan boord kwam, had Koepp de rode draad in het web van Marvels Spinnemans al gevonden. Net zoals bij Jurassic Park boorde hij recht naar het hart van het bronmateriaal: Peter Parker, de onzekere puber achter de superheld.

David Koepp van 1/5 tot 30/5 in Cinematek, Brussel. Op 18 en 19/5 komt Koepp zelf praten over de verhalen achter zijn verhalen. Alle info: cinematek.be

Stir of Echoes
Stir of Echoes
Panic Room
Panic Room
Spider-Man
Spider-Man

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content