DE LUCHTPOLITIE

© © VTM
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Elke woensdag, vtm The chase has begun!’ Zo riep een van de agenten uit De Luchtpolitie naar zijn collega net nadat ze vanuit hun helikopter een geseinde auto hadden gespot op de ringweg rond Brussel. Toen we hoorden dat vtm een docusoap zou brengen over het werk van de afdeling luchtsteun van de federale politie, die vanuit helikopters verdachte situaties in het oog houdt en de grondtroepen aanstuurt, moesten we onwillekeurig terugdenken aan de spectaculaire beelden van O.J. Simpson die met zijn Bronco over de snelweg van Los Angeles raasde, achtervolgd door een dozijn politiewagens en bijna evenveel helikopters. Blijkbaar hebben diegenen die dagelijks achter de stuurknuppel mogen plaatsnemen ook het gevoel dat ze de hoofdrol spelen in een actiefilm vol spannende ‘car chases’ en onverwachte ontknopingen.

Er hing voor de start al een duidelijk Amerikaans geurtje aan het programma, door de link met O.J. Simpson en het handvol realityseries uit de VS vol korrelige luchtbeelden en dramatische achtervolgingen die de afgelopen jaren hier al op tv te zien zijn geweest. Noch de Belgische agenten noch de makers zelf doen veel moeite om dat weg te nemen. De mensen in de helikopters hebben duidelijk het gevoel dat te weinig Vlamingen weten wat ze precies doen en zien De Luchtpolitie als een manier om hun werk in de kijker te zetten. Ze zijn er dan ook niet vies van om er af en toe een schepje bovenop te doen, door elkaar in het Engels toe te roepen of door bij een brand in de duinen even hoogstpersoonlijk een vuurhaard te gaan blussen. De productieploeg van haar kant zorgt ervoor dat elke interventie van de brigade begeleid wordt met de nodige dramatische muziek en een commentaarstem die elk mogelijk gevaar uitvergroot.

Die sensationele aanpak zorgt ervoor dat er wel plezier valt te beleven aan De Luchtpolitie, zeker als zomers tv-vertier, al vermoeden we dat de opeenvolging van beelden van auto’s die met razende motoren voorbij politieversperringen rijden of misdadigers die in de buitenwijken van slaapsteden ronddwalen niet meteen het onveiligheidsgevoel zal temperen. Gelukkig valt er af en toe ook wat te lachen. De auto die de agenten op de Brusselse ring in het vizier kregen, behoorde bijvoorbeeld toe aan een bankovervaller die duidelijk niet goed over een vluchtroute had nagedacht. Toen hij in de smiezen kreeg dat de luchtpolitie hem op de hielen zat, liet hij zijn wagen achter en ging hij te voet verder, in wat weleens de meest knullige ontsnappingspoging in de recente geschiedenis zou kunnen zijn. De agenten op de grond konden op aanwijzen van hun collega’s in de lucht de misdadiger vlug bij de lurven vatten, al werd het wel nog even spannend toen bleek dat een van de dienders in alle opwinding vergeten was de handrem van zijn auto aan te trekken en de wagen achteruit begon te bollen. Een agent die achter zijn dienstvoertuig moet aanhollen, dat zie je toch niet zo vlug in Amerikaanse reeksen.

Lees nog meer recensies en bedenkingen in de blog Testbeeld op

KNACKFOCUS .BE

STEFAAN WERBROUCK

‘Door de sensationele aanpak valt er wel plezier te beleven aan ‘De Luchtpolitie’, zeker als zomers tv-vertier.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content