Dé acteur van het voorjaar wordt ongetwijfeld Jeff Bridges, die de hoofdrol speelt in zowel de nieuwe Tron als in True Grit, de naar verluidt uitstekende western van de Coenbroers. Het betekent de late doorbraak van een man die nooit écht een ster is geworden, ook al speelde hij een hoop memorabele rollen. Zoals deze:

The Big Lebowski: 1998

De onvermijdelijke ‘Dude’, het hoofdpersonage uit de hilarische cultfilm van de Coenbroers over een bowlingspelende en marihuanarokende ‘slacker’ die per ongeluk betrokken raakt in een bizarre ontvoeringszaak. Wellicht de rol waarmee Bridges de rest van zijn leven vereenzelvigd zal worden (hij heeft begin januari in New York nog een winkel geopend waar alleen Lebowskimerchandising verkocht wordt) en die ook een passend grafschrift voor hem kan opleveren: ‘The Dude abides.’ Bridges werd trouwens niet eens voor een Oscar genomineerd voor The Big Lebowski: het beeldje ging dat jaar naar… Roberto Benigni voor La vita è bella.

The Last Picture Show: 1971

Bridges kreeg wel een Oscarnominatie – voor beste acteur in een bijrol – voor zijn debuut in de klassieker van Peter Bogdanovich over de groeipijnen van enkele adolescenten in een klein Texaans stadje begin jaren 50. De 21-jarige acteur speelde Duane, een footballspeler die aan het lijntje wordt gehouden door de vamp van het dorp, Jacy.

The Contender: 2000

Politiek drama waarin Bridges de vicepresident van de Verenigde Staten speelt die na de dood van zijn baas het hoogste ambt in het land mag bekleden. Als hij echter een vrouw tot zijn rechterhand wil benoemen, gaan de poppen in Washington aan het dansen. The Contender leverde Bridges nog een Oscarnominatie op voor beste bijrol, maar hij verloor van Benicio Del Toro ( Traffic).

The Fabulous Baker Boys: 1989

Na The Big Lebowski wellicht de titel uit Bridges’ carrière die bij de meeste mensen een belletje doet rinkelen, en dat allemaal dankzij één scène: die waarin Michelle Pfeiffer mee komt zingen bij The Fabulous Baker Boys en van op de piano Jeff Bridges helemaal ‘whoopee’ maakt.

Arlington Road: 1999

Een ondergewaardeerde thriller over een onderwerp dat vandaag weer heel actueel is: terrorisme in de VS door extreemrechtse Amerikanen. Bridges speelt een professor die ervan overtuigd is dat zijn nieuwe buren betrokken zijn in een complot en die op eigen houtje – en tot zijn scha en schande – de zaak probeert uit te spitten.

Crazy Heart: 2009

De film die Bridges na veertig jaar eindelijk een Oscar bezorgde, over een countryster die aan lagerwal is geraakt en op het voorplan probeert terug te keren. Niet zijn beste rol en zeker niet zijn beste film, maar zoals op de Oscaruitreiking begin 2010 overduidelijk was, was er daarom niemand die Bridges de bekroning niet gunde.

AKKOORD? NIET AKKOORD? LAAT HET WETEN OP WWW.KNACKFOCUS.BE!

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content