Maandag 23/12, 21.25 – één

Geen jaareinde zonder tradities. Het praatprogramma De laatste week, aan de derde jaargang toe, wordt dat zo stilaan ook. ‘Als gastheer vind ik dat in elk geval fijn’, aldus presentator Kobe Ilsen. ‘Ik weet nog dat we de eerste editie op zeer korte tijd hebben opgestart. Nu we onze draai met het format hebben gevonden, voelt het een beetje alsof ik gasten verwelkom in mijn salon.’

En wie heeft zich dit jaar voldoende onderscheiden om bij jou op de borrel te mogen komen?

KOBE ILSEN: Net zoals de vorige twee jaren willen we dé gastenlijst van het jaar samenstellen. En daarbij moet de mayonaise pakken: we laten al onze gasten samen op de sofa zitten, in plaats van hen elkaar te laten aflossen. Als dan tussen zeer diverse mensen chemie ontstaat, krijg je leuke televisie. Herinner je het vuurwerk vorig jaar tussen Bart De Wever en Alex Agnew, toch twee uitersten.

Hoe hebben jullie premier Elio Di Rupo, die vanwege zijn moeizame Nederlands zijn mediaoptredens strikt controleert, kunnen overtuigen?

ILSEN: Er kwam heel wat onderhandelingswerk bij kijken om hem in onze kerstaflevering te krijgen. Zo zal hij op het einde wellicht niet meezingen met het kerstlied, maar hij lijkt er verder wel zin in te hebben. Op vraag van Di Rupo is bijvoorbeeld acteur Matteo Simoni diezelfde avond te gast, en dat lijkt mij wel een interessante combinatie. Verder zullen in die aflevering Lieve Blancquaert, Rudi Vranckx, Frank Raes en Jan Verheyen te gast zijn.

Welke momenten van 2013 mogen volgens jou niet ontbreken?

ILSEN: Ik vind dat ik als gastheer maagdelijk wit moet blijven. Stel dat ik deze of gene politicus uitroep tot een hoogtepunt van het jaar maar een collega van hem niet, hoe kan ik hen dan nog onbevangen vragen stellen? Al zijn er natuurlijk zaken waarover ik wel kleur mag bekennen. Ik betwijfel of ik iemand benadeel als ik zeg dat door zijn overlijden 2013 het jaar van Mandela was.

Op Radio 1 toonde je je als een interviewer die durft door te vragen. Ga je politici in De laatste week op de rooster leggen?

ILSEN: Dit programma kun je moeilijk vergelijken met Touché op de radio. Daar kun je twee uur lang doorbomen, De laatste week wil eerder een collage van indrukken geven. Al gaan we eventuele flaters die politici, of andere gasten, het afgelopen jaar hebben begaan nu ook niet uit de weg. Ik blijf een kind van de nieuwsdienst, ik ga niemand zitten ophemelen. Het fijne aan De laatste week is dat die gebeurtenissen al even achter de rug liggen. Ontdaan van de heftigste emoties kun je er dan met enige zin voor relativering op terugblikken.

Hoe ben je terechtgekomen bij de band Puggy, het huisorkest?

ILSEN: Misschien is het je al opgevallen dat we voor De laatste week op dat vlak graag een eigenzinnige keuze maken. Twee jaar geleden vroegen we Triggerfinger, die toen nog niet op grote schaal waren doorgebroken, als huisband, en vorig jaar Dez Mona. Met Puggy kiezen we nu voor een band die in eigen land misschien nog niet erg bekend is, maar in het buitenland al hoge ogen gooide. Puggy is een Brussels trio met een internationale achtergrond, dat ook perfect past bij onze nieuwe locatie: The Egg, een fraai opgeknapte loods in hartje Anderlecht. Van daar uitzenden, lijkt me een avontuur.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content