De koning van de Mont Ventoux

'Met MARCO PANTANI (r.) konden we uiteraard niet praten, maar wel met Davide Boifava, de man die hem zijn eerste kans bij de profs gaf.'

Maandag 15/7, 22.40 – Canvas

Wie is nu de beste klimmer aller tijden? Het is een onderwerp waarover je kunt palaveren till the cows come home. Fons Feyaerts, assistent-regisseur van Met man en macht, De Ronde en Daens, besloot alvast één vergelijkende test te doen, met de mythische Kale Berg van de Provence als scherprechter. Het resultaat ziet u in De koning van de Mont Ventoux. ‘Vorige zomer zat ik thuis naar de Ronde van Frankrijk te kijken toen Michel Wuyts de vraag opwierp: wie is nu de beste klimmer? Dat heeft me aan het denken gezet. Waarom niet vijf winnaars van Tourritten die aankwamen op de Ventoux met elkaar vergelijken: Eddy Merckx in 1970, Jean-François Bernard in 1987, Marco Pantani in 2000, Richard Virenque in 2002 en Juan Manuel Gárate in 2009.’

Hoe doe je dat?

Fons Feyaerts: Ik ben altijd gefascineerd geweest door tijd en ruimte, maar vond nooit een goede invalshoek, tot ik op de Mont Ventoux kwam. Hoewel die vijf ritten met aankomst op de top verschillende startplaatsen hadden, werd de berg er altijd langs dezelfde weg in beklommen, vanuit Bédoin (in 1972 won Bernard Thévenet op de Ventoux, maar in die rit werd de Kale Berg beklommen vanaf Malaucène, nvdr.). We hebben de integrale beeldopnamen van alle vijf de beklimmingen opgevraagd en simultaan met elkaar laten lopen om zo te zien wie als eerste zou bovenkomen, alsof ze het tegen elkaar opnemen.

Ga je dan niet voorbij aan tal van invloedrijke factoren: materiaal, weersomstandigheden, doping, de hele afstand van de rit?

Feyaerts: Uiteraard spelen dergelijke handicaps, maar we hebben bewust niet aan het tijdsverloop geprutst. Wel hebben we de oud-renners de beelden opnieuw laten bekijken zodat ze er commentaar bij konden geven. Maar inderdaad, Eddy Merckx reed op een zwaardere fiets dan latere renners, de winst van Jean-François Bernard betrof een tijdrit, Gárate won terwijl verderop Alberto Contador en Andy Schleck om de eindoverwinning streden, de dag dat Virenque won was dan weer de warmste… Virenque praat overigens ook openhartig over het dopinggebruik in zijn tijd, dat heeft ons aangenaam verrast.

Veel minder openhartig was Eddy Merckx, die niet meewerkte aan jullie documentaire. Waarom?

Feyaerts: Geen idee, we hebben hem meermaals gevraagd, maar we hebben geen verklaring gekregen waarom hij bedankte. Marco Pantani konden we uiteraard niet vragen omdat hij overleden is, in zijn plaats laten we zijn oud-teammanager Davide Boifava aan het woord. Hij gaf met de Carrera-ploeg Pantani zijn eerste kans bij de profs en Boifava reed als renner mee in de Ronde van 1970, toen Eddy Merckx won op de Ventoux. De andere drie winnaars, Bernard, Virenque en Garate, zijn dus wel van de partij.

Kent De koning van de Mont Ventoux een verrassende winnaar of zijn die klimtijden gemakkelijk online te vinden?

Feyaerts: Het is uiteraard mogelijk ze te achterhalen, al zijn er van enkele beklimmingen geen officiële tijden genoteerd. Daarvan moet je echt de filmbeelden afspelen, zoals wij hebben gedaan. En het resultaat is boeiend en verrassend. Ik vroeg heel wat mensen om zich aan een pronostiekje te wagen en men zit er verrassend vaak naast.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content