De geleidelijke metamorfose van Clint Eastwood, van weggehoonde macho tot bejubeld cineast.

31 mei 1930

Clinton Eastwood Jr. wordt geboren in St. Mary’s Hospital in San Francisco.

1932

De Grote Depressie doet vader Eastwood, een staalarbeider, samen met zijn echtgenote Margareth Ruth Runner en de kleine Clint van stad naar stad trekken op zoek naar werk. Een gegeven dat Clint later inspireerde tot het maken van Honkytonk Man.

1943

Op de Oakland Technical High School wordt Clint door een van zijn onderwijzers gedwongen om mee te spelen in een toneelstuk. De leraar hoopt dat de jongeman op die manier zijn verlegenheid kan overwinnen. Clint is niet bepaald happig om op een podium te staan.

1951

Net voor hij naar de oorlog in Korea vertrekt, wil Clint zijn ouders nog een laatste keer bezoeken. Het vliegtuig dat hem naar hen toe moet brengen, krijgt motorpech en de piloot moet een noodlanding op zee maken. Clint zwemt naar de kust, een afstand van enkele kilometers. De jongeman wordt prompt gepromoveerd tot zweminstructeur bij het leger.

1953

De legerdienst van Clint zit erop. Hij schrijft zich in op het Los Angeles City College, waar hij drama en zakenadministratie studeert. Hij trouwt ook met Maggie Johnson.

1955

Clint zet zijn eerste stapjes in Hollywood als achtergrondacteur in de horrorsequel Revenge of the Creature, de ezelkomedie Francis In the Navy en de monsternachtmerrie Tarantula.

1959

Zijn eerste ‘big break’. Clint krijgt een rol in de tv-serie Rawhide. Als cowboy Rowdy Yates wordt hij een bekend gezicht in elke Amerikaanse huiskamer.

1964

Sergio Leone lokt Clint voor een handvol geld naar Europa. Hij schittert als man zonder naam in Leone’s westerntrilogie A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More (1965) en The Good, the Bad and the Ugly (1966).

1968

In Amerika is Clint een echte ster aan het worden. Op de aftiteling van Where Eagles Dare staat zijn naam net onder die van acteerlegende Richard Burton. Als overtuigde republikein steunt hij trouwens samen met John Wayne en Charlton Heston presidentskandidaat Nixon tijdens zijn verkiezingscampagne.

1971

Een eerste kentering. Hij speelt in The Beguiled een gewonde soldaat die ten prooi valt aan gefrustreerde kostschoolmeisjes die hem begeren en zijn been amputeren, en regisseert zijn eerste film Play Misty for Me (waarin hij zijn stoere imago helemaal op zijn kop zet). Het is echter voor zijn vertolking van vigilante-flik Harry Calahan in Dirty Harry dat de politiek correcte goegemeente hem aan het kruis nagelt.

1974

De komedie Thunderbolt and Lightfoot wordt een van de grootste hits van het jaar. Achter de camera staat Michael Cimino, die later een Oscar zou winnen voor het regisseren van The Deer Hunter. Eastwood speelt zij aan zij met Jeff Bridges.

1976

Eastwood begint een relatie met actrice Sondra Locke.

1978

Clint scheidt van Maggie Johnson.

1984

De vierde Dirty Harryprent Sudden Impact maakt van Clint opnieuw een ster in de jaren 80. Het gaat zelfs zo ver dat president Reagan het bekende ‘make my day’-zinnetje tijdens een van zijn speeches gebruikt.

1985

Een eerste teken van artistieke erkenning. Eastwoods revisionistische western Pale Rider dingt mee naar de Gouden Palm in Cannes.

1986

De als rechtse rakker bekend staande Eastwood wordt met 72 % van de stemmen verkozen tot burgemeester van de Californische stad Carmel.

1988

Bird, Eastwoods biopic over jazzlegende Charlie Parker, wint de Grand Prix de la Commission Supérieure Technique in Cannes. Zijn relatie met Sondra Locke loopt op de klippen. Zij beticht hem later van gewelddadig gedrag en beweert dat hij haar tot verscheidene abortussen dwong.

1990

Eastwood dingt andermaal mee naar de Gouden Palm met White Hunter Black Heart, een gefictionaliseerde versie van John Hustons belevenissen tijdens het draaien van The African Queen.

1992

Ook in Amerika keert het tij. Eastwoods Unforgiven wordt voor negen Oscars genomineerd en wint er uiteindelijk vier. Clint mag gouden beeldjes voor beste regie en beste film mee naar huis nemen. Hij breekt tevens met de republikeinse partij. Hij weigert niet alleen George Bush Sr. te steunen tijdens diens campagne, hij maakt er ook geen geheim van dat hij op de onafhankelijke kandidaat Ross Perot heeft gestemd.

1994

Clint fungeert als juryvoorzitter op het Filmfestival van Cannes, en beloont Quentin Tarantino met de Gouden Palm voor diens misdaadpareltje Pulp Fiction.

1996

Eastwood trouwt met Dina Ruiz, een plaatselijke tv-journaliste.

2003

Mystic River maakt deel uit van de selectie in Cannes, maar valt niet in de prijzen. Sean Penn en Tim Robbins winnen wel elk een Oscar voor hun vertolkingen in deze literatuuradaptatie.

2004

Eastwood steelt de Oscar voor beste regisseur onder de neus van Martin Scorsese vandaan met zijn magistrale bokstragedie Million Dollar Baby. De voormalige B-acteur hoort ontegensprekelijk tot de Hollywoodtop.

2005

Eastwood blijft een vreemde vogel. Tijdens het diner van de National Board of Review zegt hij dat hij de liberale documentairemaker Michael Moore ( Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11) onmiddellijk zou vermoorden indien deze op zijn stoep zou verschijnen. Het publiek lacht hartelijk met deze opmerking. Clint zegt droogjes dat hij het meent.

(S.T.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content