In tegenstelling tot veel mensen in Hollywood heeft Steven Spielberg nooit neergekeken op televisie. Hij begon er zijn carrière en keerde later geregeld terug, ofwel als regisseur (R), ofwel als producer (P). Een overzicht van zijn belangrijkste werk.
Night Gallery (1969, R)
De bazen bij Universal Studio’s waren zo onder de indruk van Spielbergs korte film Amblin’ dat ze de jongeman (22!) de opdracht gaven om de pilootaflevering van Night Gallery te maken, de nieuwe horrorreeks van tv-legende Rod Serling ( The Twilight Zone). Spielberg zou daarna nog een paar afleveringen voor tv-series inblikken, waaronder één episode van Columbo.
Something Evil (1971, R) Duel (1971, R) Savage (1972, R)
De eerste drie films van Spielberg waren allemaal voor tv gemaakt: de horrorfilm Something Evil, de politieke thriller Savage en de nagelbijter Duel. In die laatste, de bekendste van de drie en ook weleens ‘Jaws on a highway’ genoemd, wordt een welgemanierde handelsreiziger achtervolgd door een trucker wiens gezicht we nauwelijks te zien krijgen. Duel kwam in Europa uit in de bioscoop.
Amazing Stories (1985, R+P)
In 1983 was Spielberg coregisseur van de filmversie van The Twilight Zone, twee jaar later startte hij een eigen tv-reeks met bovennatuurlijke verhalen, waarvoor hij zelf ook een paar afleveringen draaide. Amazing Stories bleek echter eerder lachwekkend dan angstaanjagend, en na drie weinig succesvolle seizoenen werd de stop eruit getrokken. Er volgde wel nog een spin-off: Family Dog (geregisseerd door Tim Burton), over een hond die commentaar geeft op het gezin rond hem. ‘Ongeveer even leuk als een plaag van hondsdolheid’, schreef The New York Times.
SeaQuest DSV (1993, P)
Een sciencefictionserie onder water, waarin Roy Scheider samen met zijn team in een futuristische duikboot de oceaanbodem wou koloniseren. Ondanks de spectaculaire special effects (elke aflevering kostte meer dan twee miljoen dollar) ging SeaQuest DSV al na twee seizoenen kopje onder.
E.R. (1994, P)
Toen Michael Crichton zijn leven als medisch student neerschreef, toonde Spielberg zich meteen geïnteresseerd om het verhaal te verfilmen. Uiteindelijk zou Spielberg een ander werk van Crichton onder handen nemen – iets met dinosaurussen en DNA, we kunnen er even niet opkomen – en werd het ziekenhuisscript naar tv versluisd. Spielberg produceerde de pilootaflevering van E.R.
Band of Brothers (2001, P)
Nadat Spielberg Band of Brothers, het boek van Stephen Ambrose over een Amerikaans bataljon jonge soldaten tijdens de landing van Normandië en de weken daarna, gelezen had, greep hij meteen naar de telefoon om de rechten te kopen. Hij verfilmde het verhaal samen met Tom Hanks – met wie hij al Saving Private Ryan had gemaakt. Band of Brothers werd over de hele wereld bejubeld en kreeg zes Emmy’s.
Into The West (2005, P)
Zesdelige epische miniserie over de Verenigde Staten van de negentiende eeuw, waarin Spielberg ‘een waarheidsgetrouw beeld’ wou schetsen van de verovering van Amerika op de Indianen. Centraal staan twee families – één gezin van pioniers en één indianengezin – van wie de lotgevallen tegenover elkaar worden gezet. BBC brengt de reeks, die in de VS verdeeld werd onthaald, dit jaar op het scherm.
The Pacific War (2006?, P)
Na het succes van Band of Brothers slaan Spielberg en Hanks opnieuw de handen in elkaar voor een miniserie over WO2. In het tiendelige The Pacific War (een werktitel) volgen we de belevenissen van een groepje soldaten tijdens het Amerikaanse offensief in de Stille Zuidzee. De opnames gingen vorige zomer van start en met reconstructies van de slagen van Midway, Okinawa en andere moet The Pacific War – dat net als Band of Brothers voor HBO wordt gemaakt – de duurste en spectaculairste miniserie uit de geschiedenis worden.
S.W.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier