Donderdag 18/2, 20.25 – Ned3

Een schotel kip teriyaki, een bord moussaka, en nog een portie rund stroganoff met veldgroenten en tijm toe – neen, dit is níét het doordeweekse middagmaal van Herwig Van Hove. Het zijn wel de potjes babyvoeding die tegenwoordig de winkelrekken vullen. Intrigerend genoeg voor Maarten Remmers en co van De Keuringsdienst van Waarde om er eens hun tanden in te zetten – heb je ‘m? In een vorige aflevering kwam het alternatieve consumentenprogramma nog tot de vaststelling dat Nederlands kebabs vaak varkensvlees bevatten, benieuwd wat ze in de huidige babyvoeding hebben gevonden.

En: wat hebben jullie zoal aangetroffen?

Remmers: We hebben geen tests gedaan naar de voedingswaarde van de producten, maar we gaan er wel van uit dat die uitstekend in orde is. Anders zouden die potjes ook niet in de winkel mogen liggen. Je kunt je wel afvragen wat het nut is van al die speciale smaken. Je vindt nu echt wel de meest exotische en ingewikkelde gerechtjes – van couscous tot risotto. De Nederlandse chef-kok Toine Hermsen wil dit jaar zelfs een lijn culinaire babyvoeding op de markt brengen, en enkele grote producenten laten de Nederlandse baby’s nu al ‘à la carte’ eten. Zij menen dat zo’n voeding de ontwikkeling van het kinderlijke smaakpalet stimuleert, maar dat kun je moeilijk aantonen. Ons lijkt het vooral bedoeld om ouders zich goed te laten voelen omdat ze hun kind iets bijzonders geven.

Wij zijn groot geworden met appelmoes en wortelpuree. Is daar dan iets mis mee?

Remmers: Absoluut niet! Misschien zijn die traditionele papjes zelfs nog het beste, net omdat het om één smaak gaat. Als je aardappelpuree met bloemkool eet, dan leer je ook echt bloemkool lusten. Die moderne potjes zouden de smaakvervlakking net in de hand kunnen werken, omdat ze qua smaak eerlijk gezegd allemaal nogal dicht bij elkaar liggen.

Hoe bijzonder smaakt pakweg die babyversie van rund stroganoff met veldgroenten en tijm dan?

Maarten Remmers: Wel, dat valt nogal tegen. (Lacht) Natuurlijk is het minder zout en gekruid dan de volwassen versie van het gerecht, en de nodige wodka zit er ook niet in. We hebben gerenommeerde chefs als Johnnie Boer en Joop Braakhekke eens van de potjes laten proeven en zelfs zij konden de hoofdingrediënten er niet in herkennen. De babyvoeding is misschien wel geïnspireerd op de traditionele recepten, maar geloof me: het smaakt er niet naar. Persoonlijk vond ik het dus niet echt lekker.

En als je de kleine koters er dan toch één moet aanraden?

Remmers: (Lacht) Goh, zoals ik al zei: alles smaakt een beetje hetzelfde. Ga toch maar voor de kip teriyaki. Niet dat het echt oosters getint is, maar daar vallen tenminste enkele rijstkorrels in te herkennen.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content