DE KEUKEN VAN DE MEESTER

© GF
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Peter Goossens heeft alle kandidaten uit De Keuken van de Meester eigenhandig geselecteerd, zo vertelde hij bij de start van zijn nieuwe programma. Dat betekent dan alvast dat de chef-kok zich intussen de gewoonten van de reality-tv helemaal eigen heeft gemaakt, want het groepje kandidaten waaruit de volgende stagiair voor het Hof van Cleve gekozen moet worden, is samengesteld zoals alle andere groepjes in alle andere realityreeksen die we de afgelopen jaren gezien hebben. Je hebt de hyperambitieuze deelnemers die ‘over lijken zullen gaan’ om te winnen, de bedeesde muurbloempjes die zich zoveel mogelijk op de achtergrond houden en natuurlijk ook de exotische kandidaat die bij de introductie vol zelfvertrouwen laat weten dat het kookniveau van het Hof van Cleve zeker niet te hoog gegrepen is en van wie je dus aan je water kunt voelen dat die het niet lang zal uithouden.

Nu goed, De Keuken van de Meester is natuurlijk geen kookprogramma, maar in de eerste plaats een afvalrace, alleen vinden de proeven niet plaats in een of andere Mongolische woestijn of Braziliaanse jungle, maar in een tijdelijk restaurant in het Gentse. Goossens stelt zich gelukkig niet zo aan als Gordon Ramsay, die in Hell’s Kitchen, het programma waarop De Keuken van de Meester gebaseerd is, met zoveel overgave het rolletje van tierende en vuilbekkende chef speelt dat het bijna meelijwekkend wordt. Toch leunt de chef die je hier te zien krijgt veel meer aan bij de bullebak die wereldberoemd werd in Vlaanderen nadat hij een lepel bouillabaisse in de vuilnisbak had uitgespuugd dan bij de driesterrenkok die in Meesterlijke Klassiekers – de kookreeks die Goossens voor Njam! maakt – gepassioneerd praat over eten en die interessante tips meegeeft aan de liefhebbers thuis. Het kan aan ons liggen, maar wij geven toch de voorkeur aan die tweede, ook al omdat we het altijd vreemd hebben gevonden dat iemand die wereldwijd erkend wordt als een van de beste koks van het moment in tv-programma’s als Mijn Restaurant, De Beste Hobbykok of nu De Keuken van de Meester zo weinig over het koken zelf mag praten. Dat is toch een beetje alsof je Paul McCartney zou strikken als jurylid in Idool en hem dan alleen de outfit van de kandidaten laat becommentariëren.

Dat betekent nog niet dat De Keuken van de Meester echt slechte televisie is. Het blijft leuk om te zien hoe iemand die even tevoren nog volop de loftrompet stak over zijn eigen kookkunsten, helemaal ineenduikt als Goossens het deksel van zijn bord opheft en vraagt: ‘Dus jij noemt dat een topgerecht?’ En het kookduel tussen twee teams die elk voor een 25-tal gasten een menu moesten klaarmaken, zorgde af en toe voor vonken, zeker als Goossens uit zijn krammen schoot. Het probleem is dat we in de eerste aflevering van De Keuken van de Meester niets zagen dat we niet eerder hebben gezien, en dat het concept aanvoelt als opgewarmde kost. We verwachten van Goossens niet de perfectie die hij nastreeft bij elk bord dat uit de keuken van het Hof van Cleve vertrekt, maar iets minder voorspelbaarheid in het recept zou toch geen kwaad kunnen.

Elke dinsdag, vtm

Lees nog meer recensies en bedenkingen in de blog Testbeeld op KNACKFOCUS.BE

STEFAAN WERBROUCK

‘De Keuken van de Meester’ is geen kookprogramma, maar een afvalrace, alleen vinden de proeven niet plaats in een of andere Mongolische woestijn of Braziliaanse jungle, maar in een tijdelijk restaurant in het Gentse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content