Vanaf 7/9, 22.20 – Canvas

Of België intussen al een regering heeft na de pijnlijke onderhandelingen van de afgelopen weken, was ons bij het ter perse gaan nog niet ter ore gekomen, maar een ding is zeker: vanaf 7 september zijn Ivan De Vadder en Kathleen Cools elke vrijdag samen trouw op post om een van de keien van de Wetstraat te laten uitweiden over de politieke actualiteit. De Vadder belooft plechtig de politicus van de week netjes te laten uitspreken. ‘Het wordt niet Kathleen en ik tegen de gast’, vertelt De Vadder. ‘Verwacht dus geen verbale boksmatch.’

Wat mogen we dan wel verwachten?

Ivan De Vadder: Meer dan naar het harde nieuws, peilen wij naar de motivering van de politicus van de week. Bij ons zal die de kans krijgen om zijn keuzes en beslissingen van de dagen voordien toe te lichten. De heel eenvoudige formule, namelijk een gesprek van een half uur, creëert de ruimte om in te gaan op het waarom en wees gerust: de keien hebben echt iets te vertellen.

Wie zijn dan die zogenaamde ‘keien van de Wetstraat’?

De Vadder: Namen noem ik nog niet, maar het zullen altijd de mensen zijn die in die week de actualiteit bepaald hebben en van wie de Wetstraat hun dagelijkse habitat is. Ik hou me al zeventien jaar professioneel met de binnenlandse politiek bezig, maar er zijn nog steeds politici die me weten te verrassen door iets te zeggen waaraan ik zelf nog niet gedacht had. Dát zijn onze keien.

Zit Vlaanderen te wachten op nog een politiek programma?

De Vadder: Er is toch heel wat interesse voor, zeker omdat we het ook anders zullen aanpakken. In Terzake heb je bijvoorbeeld maar enkele minuten om de politici stevig op de rooster te leggen, terwijl wij rustig onze tijd kunnen nemen en niet zonodig zelf hoeven te scoren. Al blijven ook wij te allen tijde onze kritische zelf.

Gaat het dan ook om de mens áchter de politicus?

De Vadder: Zolang het relevant is voor zijn politieke motivatie wel, ja. De link met de actualiteit zal nooit veraf zijn, maar over de drijfveren mag er gerust flink gefilosofeerd worden. Het puur anekdotische laten we dan weer over aan andere programma’s, bij ons zal je niet te weten komen of de gast in kwestie nu en dan teenslippers draagt.

King Tut’s Curse Documentaire over het onderzoek naar de mummie van farao Toetanchamon, en het mysterieuze leven van de Egyptische farao (20.50 – Canvas).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content