De jongen in de sneeuw

Eerste zin Op eerste kerstdag 1999 reed een gepensioneerde weduwnaar van eenenzeventig door de bergen van Oslo naar Hemsedal na de kerstdagen bij zijn dochter te hebben doorgebracht.

Een 22-jarige ballerina loopt op haar spitsen naar het meer waar ze later vermoord wordt teruggevonden. Daarna wordt een jonge jazzmuzikant dood aangetroffen. Naast de lijken staat een camera waarin een cijfer is gegrift. Het superteam van Holger Munch is intussen ontbonden, maar wordt met hoge spoed opnieuw bij elkaar geroepen om de moordenaar te vatten. Munchs wonderkind Mia Krüger is net uit een verslavingskliniek ontslagen, een ander teamlid wordt van corruptie verdacht, maar de speurmachine draait al snel als vanouds.

Samuel Bjørk is het pseudoniem van Frode Sander Øien (1969), die met zijn eerste roman over Mia en Munch meteen internationaal scoorde. De jongen in de sneeuw is het derde deel in de reeks en het minst overtuigende. Het leest allemaal net iets te makkelijk, en is ook te veel geschreven met een mogelijke verfilming in het achterhoofd. Vooral het personage van Mia, die na de zelfmoord van haar tweelingzus zelf met de dood flirt, is niet altijd geloofwaardig. Als een moderne Sherlock schudt ze de analyses en oplossingen net iets te vlot uit haar mouw. De vaderlijke en melancholieke Holger Munch houdt het verhaal én het team gelukkig goed samen, waardoor dit toch een boeiende weekendthriller wordt.

De jongen in de sneeuw ****

Samuel Bjørk, Luitingh-Sijthoff (oorspronkelijke titel: Gutten som elsket rådyr), 352 blz., ? 20,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content