DE IDEALE WERELD

Het beste en grappigste tv-moment uit de start van het nieuwe seizoen hebben we te danken aan Albert II. Het kwam weliswaar niet uit de dramareeks van de VRT zelf – al was de eerste aflevering daarvan ook grappig, zij het om de verkeerde redenen – maar uit het VIER-magazine De ideale wereld, dat daags na de start van de serie een filmpje toonde waarin de koninklijke familie zogezegd zat te kijken en commentaar gaf. Het leverde vier minuten hilarische en perfect geschreven en geacteerde tv op, met Filip die helemaal van slag raakt door hoe hij wordt afgebeeld en Albert die na een tijdje liever De grote sprong op vtm wil opzetten.

Je kunt uit het eerste tiental afleveringen van het actuamagazine van Otto-Jan Ham, Jelle De Beule en Jonas Geirnaert met gemak nog een handvol dingen pikken die misschien niet helemaal op dezelfde hoogte staan als de Albert II-parodie maar toch ook behoren tot het beste wat er de afgelopen weken te zien was. De montage uit de eerste aflevering bijvoorbeeld waarin Filip Dewinter in het Vlaams Parlement zijn gewraakte grap uit Nonkel Mop vertelde. Of de discussie tussen De Beule en Geirnaert over de veelbesproken panda’s waarin laatstgenoemde supporterde voor de Antwerpse Zoo en zei dat vreemdelingen altijd welkom zijn in de stad ‘als ze maar met twee komen en we ze bij aankomst meteen achter slot en grendel kunnen steken’.

Zelfs als het wat ernstiger mocht zijn, gaf De ideale wereld de concurrentie soms het nakijken: de tirade van Otto-Jan Ham over hoe de Vlaamse media Eva Pauwels maar blijven opvoeren, was in al haar oprechtheid bijzonder sterk en tegelijk erg gevat. ‘Is er een markt voor dat soort nieuws?’, vroeg Ham zich af. ‘Ja, zoals er een markt is voor necrofilie, of voor platen van Nickelback.’ Genoeg sterke momenten dus, alleen wringt ook daar een beetje het schoentje voor De ideale wereld: het is een programma met hoge pieken, maar het mist een beetje consistentie om over de hele lijn, en zeker dagelijks, te overtuigen. Het idee om telkens samen met een centrale gast te werken, leek in theorie misschien goed maar de gesprekjes halen te vaak het tempo uit het programma en zijn zelden interessant – of hoe moet je een item over de Facebookpagina van Donaat Deriemaeker anders noemen?

Dat De ideale wereld online, waar de beste fragmenten uit elke aflevering staan, zo goed scoort, is dus niet verwonderlijk, maar of dat veel invloed zal hebben op het aantal mensen dat het programma live bekijkt, valt te betwijfelen. Maar één ding is zeker: De ideale wereld zal in de eindejaarslijstjes misschien niet helemaal bovenaan staan, maar de best of uit het magazine is wellicht nog moeilijk te overtreffen.

*** Van maandag tot donderdag, 19.40 – VIER

DOOR STEFAAN WERBROUCK

JE KUNT UIT DE IDEALE WERELD MET GEMAK EEN HANDVOL DINGEN PIKKEN DIE TOT HET BESTE BEHOREN WAT ER DE AFGELOPEN WEKEN TE ZIEN WAS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content