DE IDEALE WERELD

OTTO-JAN HAM: 'Mijn vriendschap met Jonas Geirnaert is opgezegd.'

Vanaf maandag 1/9, Vier

Vanaf 1 september komt De ideale wereld weer op een scherm near you. Otto-Jan Ham en Jelle De Beule zijn klaar om de actualiteit op hun gekende satirische wijze te fileren. Zodat we drie kwartier later alweer een flinke stap dichter staan bij een ideale wereld. Toch, Otto-Jan?

OTTO-JAN HAM: Absoluut! Al had ik gehoopt dat de wereld een klein beetje stil zou blijven staan. We zitten nu volop in de voorbereidingsweken, niet mijn favoriete periode. De vakantie heeft nu wel lang genoeg geduurd, ik zou er liefst gewoon aan beginnen.

Jonas Geirnaert, een van je sympathieke sidekicks, heeft de show verlaten.

HAM: Ik heb het gehoord, ja. (lacht) Weinig mensen hebben het opgemerkt, maar wij wisten dat al sinds vorig jaar. Hij ging zijn eigen fictiereeks schrijven. Eigenlijk hadden we al na de kerst het ingenieuze plan opgevat hem te laten overlijden aan de gevolgen van marmottenaids. Daar bestaat een filmpje van. Maar de dag erna was hij weer van gedacht veranderd en wilde hij toch blijven. Op een gegeven moment wordt dat een soort blok aan je been.

Zijn jullie dan geen boezemvrienden geworden?

HAM: Oh jawel. Al is de band tussen Jelle en mij toch intenser. Wij hebben samen ook al meerdere programma’s gemaakt. En nu Jonas opgestapt is, heb ik onze vriendschap meteen opgezegd, via een advocaat.

Hoe zijn jullie van plan om die tweede Televisiester te grijpen?

HAM: Met informatie. Heel veel en gortdroge informatie. En als het even kan ook wat humor. Ik heb gemerkt dat het Journaal en het Nieuws er vorig jaar toch net iets te veel humor in hadden gestoken. Dat hebben ze zich achteraf beklaagd, natuurlijk. We zijn de gastenlijst nog aan het samenstellen, maar wat ik je wel al kan zeggen is dat onze allereerste gast ook meteen de allerbelangrijkste is: onze nieuwe mediaminister Sven Gatz. Die heeft alles: ziet er goed uit, heeft immens veel humor en bekleedt een functie die er toe doet. Hij is namelijk voorzitter van de biervereniging. De perfecte kandidaat dus. (lacht)

Je krijgt ook in elke aflevering gezelschap van een Af En Toe Op Straat Herkende Vlaming?

HAM: Klopt ja. Het is een beetje gênant om bekende Vlamingen steeds BV’s te blijven noemen: veel van die mensen zijn niet bekend genoeg. Gek genoeg is de grootste aap met een hoed vaak de BV. Als wij ze bekend genoeg vinden, is dat al reden genoeg om ze uit te nodigen, snap je? En ze moeten financieel haalbaar zijn. Plus: ze mogen niet bij VTM werken, want dan mag je niet komen. (lacht)

De ideale wereld werd onthaald als meest creatieve en vernieuwende programma van het voorbije jaar.

HAM: Voilà, zo wil je herinnerd worden. Ik ben daar enorm trots op. En dat is zeker niet enkel mijn verdienste. De intentie van iedereen die aan De ideale wereld meewerkt, is dat we echt het verschil willen maken. En we krijgen alle tijd om daar steeds meer mensen van te overtuigen.

Ondanks die jubelkreten bleven de kijkcijfers ondermaats. Zit je daarmee in?

HAM: Absoluut niet. Ik vind kijkcijfers de grootste rubbish die er bestaat. Als mensen dat als de enige graadmeter zien, lopen ze hopeloos achter. Begrijp me niet verkeerd: ik wil veel kijkers, en ik voel ook allesbehalve de noodzaak om een nicheprogramma te maken. Maar voor mij staan originaliteit en kwaliteit boven alles.

(A.I.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content