DE IDEALE DUOBAAN

HOTEL RÖMANTIEK

Otto-Jan Ham is dit najaar andermaal gastheer in De ideale wereld. En samen met Sven De Leijer ontvangt hij rijpere vrijgezellen in Hotel Römantiek. ‘Tijd om te bekomen van Pukkelpop hebben we niet, nee.’

‘Over de sloot van het leven zullen wij hakken!’ klonk het op Pukkelpop. Wijze woorden van Sociaal Incapabele Michiel, die ook zichzelf verbaasde met die plotse uitbarsting van dronken poëzie. Drie dagen presenteerde De ideale wereld in de Wablief?!-tent op dat festival een liveshow. Een dag later klinkt Otto-Jan Ham nog hees: ‘Mijn stem is een klein beetje weg, sorry.’

Wat erop wijst dat het goed was?

OTTO-JAN HAM: Ik wil niet arrogant overkomen, maar ik ging er wel van uit dat die fandagen zouden aanslaan. En nog heeft het al mijn verwachtingen overtroffen. Ik ben het gewoon om bands aan te kondigen, maar deze keer kon ik daarna niet snel ontsnappen om backstage pintjes te drinken. Nu mocht ik gewoon op het podium blijven en daar pintjes drinken. (lacht) De sfeer was waanzinnig: zo’n grote massa die enthousiast is omdat jij daar bent – nog voor je überhaupt iets hebt gedaan – dat doet je wel iets.

Heb je de tijd gehad om zelf iets mee te pikken op het festival?

HAM: Niet veel. Ik heb Rihanna gezien en dat was… (aarzelt) Spijtig. Ik respecteer haar als artieste, maar live kon ze het niet waarmaken. Van Grandaddy heb ik een halfuurtje kunnen zien en zij stellen gelukkig nooit teleur. En ik heb het allerbeste concert sinds lang gezien: Thee Oh Sees. Een mokerslag. Iedereen moet die groep leren kennen.

En nu back to reality: het nieuwe seizoen van De ideale wereld staat voor de deur.

HAM: Met een stevige kater en onze ziel onder de arm zullen wij nieuwe ideeën uitwerken. Tijd om te bekomen hebben we niet. Het is een fucking drukke zomer geweest, ik was bij momenten opgelucht dat we geen uitzendingen hadden. Wat we in het nieuwe seizoen precies gaan doen, staat nog niet in steen gebeiteld. Wij verplichten onszelf om altijd met nieuwe concepten voor de dag te komen. Bepaalde items gaan op de schop omdat we ze al lang genoeg hebben uitgemolken. Gelukkig zijn er trends die altijd terugkeren: het najaar zal sowieso weer vol treinstakingen, Poetins en Assads zitten.

Binnenkort presenteer je samen met je Ideale wereld-collega Sven De Leijer ook Hotel Römantiek, een programma over liefde op leeftijd. Een datingprogramma in de bergen?

HAM: Niet helemaal. Ik vind oud worden niet noodzakelijk de meest aangename gedachte. Ik weet dat het onherroepelijk is, maar het houdt mij enorm bezig. Wat mij daarin fascineert, is hoe de liefde altijd in ons leven blijft, hoe oud je ook wordt. Zolang je een functionerend brein hebt, ben je op de een of andere manier bezig met liefde en vergankelijkheid. Het is sowieso geen loodzwaar programma, hoor. Je kent ons: wij willen er altijd een leuke twist aan geven. Als we kunnen ontroeren en tegelijk een glimlach losweken, zijn we in onze missie geslaagd.

DE IDEALE WERELD Vanaf 6/9 bijna elke dinsdag, woensdag en donderdag op Canvas.

HOTEL RÖMANTIEK Later dit najaar op Vier.

Door Anke Wauters

‘Gelukkig voor De ideale wereld zijn er trends die altijd terugkeren: het najaar zit sowieso weer vol treinstakingen, Poetins en Assads.’ Otto-Jan Ham

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content