De honeymoonquiz

THOMAS HUYGHE: Ik ben geboren in 1991, veel te laat dus om de begindagen van VT4 te hebben meegemaakt. Toen we aan ’t Is gebeurd begonnen, had ik geen idee of we wel genoeg fragmenten zouden vinden voor een archiefprogramma. Ik kon me vaag iets herinneren van een tandenborstelshow, maar meer niet. En dan liet de redactie me De honeymoonquiz zien – opgeduikeld uit een reeks archiefdozen die duidelijk al lang niet meer open waren geweest – en wist ik: we zitten safe.

Voor wie het vergeten is: De honeymoonquiz is een programma uit 1996 waarin Walter Grootaers bij pas getrouwde koppels in bruidsjurk en pak peilde naar hoe goed ze elkaar kenden. Een format die mikte op gênante momenten, kortom, en daar dan ook moeiteloos in slaagde. In een van de afleveringen krijgt een koppel de quizvraag ‘Wanneer heb je het laatst hard gelachen tijdens de seks?’ De man zet een geluidsdichte koptelefoon op, terwijl zijn vrouw het antwoord ‘Van tafel gevallen tijdens de daad’ geeft. Vervolgens doet de man zijn koptelefoon af en moet hij antwoorden. Je ziet hem twijfelen en wat onwennig lachen, waarna hij zijn vrouw aankijkt en ‘Het spel met de komkommer?’ zegt. Voor wie zich afvraagt waar Jan Eelen de inspiratie haalde voor de ‘In mijn poep’-scène van In de gloria: die lag blijkbaar voor het grijpen.

Ik moet trouwens heel vaak aan Jan Eelen denken als we door de fragmenten gaan. De camerastandpunten bleven vaak onveranderd en er werd heel weinig in scènes geknipt, waardoor alle reality-tv van toen een soort onbedoeld In de gloria-cachet heeft gekregen. Maar dan echt dus. Dat is het fijne aan ’t Is gebeurd maken. Niemand heeft zich ooit om het archief van VT4 bekommerd, maar in elke archiefdoos die we openen, vinden we nieuw televisioneel goud. Tv-makers deden alles, kandidaten gingen overal in mee en iedereen had snorren: de jaren negentig gaan op tv-gebied dieper dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Véél dieper.

Quiz die bij pasgetrouwde koppels peilde naar hoe goed ze elkaar kenden.

Jaar 1996

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content