Tegenwoordig mag het dan niet zo goed gaan met Nick Nolte, hij heeft zijn geweldige reputatie als acteur zeker niet gestolen. Zijn carrière bulkt van de ijzersterke vertolkingen, vaak in uitstekende films. We kozen er tien voor u uit.

1 Rich Man Poor Man (1976) van Bill Bixby, David Greene en Boris Segal

Personage Tom Jordache, de rotte appel in de familie Jordache.

Kort gezegd Tv-serie naar de roman van Irvin Shaw, een familiegeschiedenis die een periode overspant van vlak na de Tweede Wereldoorlog tot midden jaren zestig. Nolte, die op dat moment bijna enkel theater had gespeeld, werd op zijn 35e plots een sekssymbool. Hij kreeg tot 2000 fanbrieven per maand en een nominatie voor een Emmy.

2 The Deep (1977) van Peter Yates

Personage David Sanders, een vakantieganger die samen met zijn vrouw in de clinch raakt met schattenjagers.

Kort gezegd Eigenlijk had Nolte totaal geen zin in deze blockbuster naar de gelijknamige roman van Jaws-auteur Peter Benchley, maar hij gaf uiteindelijk toch toe. Hij deed het niet slecht, maar het waren de borsten van Jacqueline Bisset (nauwelijks verborgen onder een nat T-shirt) die met de aandacht gingen lopen.

3 Who’ll Stop the Rain (1978) van Karel Reisz

Personage Ray Hicks, een Vietnamveteraan, is zo getekend door de waanzin van de oorlog dat hij ingaat op het voorstel van een vriend om heroïne te smokkelen naar de States.

Kort gezegd Na Rich Man Poor Man en The Deep was dit de eerste keer dat Nolte zijn talenten als acteur echt kon tonen. Sindsdien noemde hij Reisz altijd zijn mentor. Who’ll Stop the Rain is een van Noltes eigen favorieten. Gebaseerd op Robert Stones boek Dog Soldiers.

4 48 Hrs. (1982) van Walter Hill

Personage Jack Cates, een rechercheur die voor zijn onderzoek een beroep moet doen op een boefje met een grote bek.

Kort gezegd De producerende studio Paramount had Saturday Night Live-vedette Eddie Murphy gecast naast Nolte, maar vond hem zo weinig grappig dat ze ernstig overwogen om hem de laan uit te sturen. Als Murphy toch is mogen blijven (en er een carrière aan heeft overgehouden), is dat dankzij Hill en Nolte, die Murphy’s rol nog wat uitbreidden om hem meer te laten improviseren.

5 Under Fire (1983) van Roger Spottiswoode

Personage Russell Price, een gerenommeerde oorlogsfotograaf die de Sandinista-revolutie tegen de Nicaraguaanse president Somoza verslaat en niet meer neutraal kan blijven.

Kort gezegdUnder Fire werd in de States zwaar onder vuur genomen omdat de film te links zou zijn. Niet verwonderlijk als je weet dat de Amerikaanse regering er alles aan deed om de socialistische revolutie een halt toe te roepen. Pikant detail: toen de makers aan Julie Christie vroegen of ze zin had om mee te spelen, weigerde ze omdat ze het script niet links genoeg vond.

6 Q&A (1990) van Sidney Lumet

Personage Detective-luitenant Mike Brennan, een sadistische flik van de NYPD.

Kort gezegd Een van zijn sterkste staaltjes van inleving. Om zich voor te bereiden op zijn rol trok hij naar West-Virginia om zich vol te vreten en meer dan twintig kilo bij te komen, en liep hij ’s nachts de kroegen af in Hell’s Kitchen waar zijn personage ook altijd zou komen.

7 Cape Fear (1991) van Martin Scorsese

Personage Sam Bowden, een advocaat die geterroriseerd wordt door een psychopathische voormalige cliënt.

Kort gezegd Nolte had al eens eerder met Scorsese samengewerkt in een van de New York Stories, maar moest toch zelf het initiatief nemen om de regisseur ervan te overtuigen dat hij geschikt was voor de geplande remake van J. Lee Thompson. Hij trok in de huid van Bowden naar de première van Goodfellas en het werkte.

8 I’ll Do Anything (1994) van James L. Brooks

Personage Matt Hobbs, een weinig succesvolle acteur die plots met zijn vervreemde dochter moet leren samenleven.

Kort gezegd Het is maar wat je een hoogtepunt noemt natuurlijk, maar deze musical blijft een van de grote curiosa uit de filmgeschiedenis. Het publiek van een testvisie vond de muziek namelijk zo slecht dat de studio besloot om alle songs weg te knippen en de film als een gewone komedie in de zalen te brengen. Drie keer raden hoe dat afgelopen is. Nolte leerde er wel zijn huidige vriendin Vicky Lewis kennen.

9 The Thin Red Line (1998) van Terrence Malick

Personage Luitenant-kolonel Gordon Tall, die zijn mannen onverdroten aanvuurt om tijdens de Tweede Wereldoorlog een strategische heuvel in te nemen, hoeveel doden er ook vallen.

Kort gezegd Malicks eerste film in twintig jaar, naar het boek van Jim Jones. Normaal gezien had Nolte daarna James Ivory’s A Soldier’s Daughter Never Cries op het programma, maar de opnames van The Thin Red Line liepen zoveel uit dat Ivory op zoek moest naar een nieuwe hoofdacteur.

10 Affliction (1997) van Paul Schrader

Personage Wade Whitehouse, een gefrustreerde en alcoholische politieagent in een klein stadje.

Kort gezegd Verfilming van de roman van Russell Banks. Schrader had Nolte al langer gevraagd, maar het was pas toen de acteur besliste om geld niet langer te laten beslissen in welke films hij wou spelen dat hij toehapte. Meer dan goed genoeg voor zijn tweede oscarnominatie (de eerste was voor Barbra Streisands afgrijselijke The Prince of Tides, waarvoor hij trouwens ook een Golden Globe kreeg).

Door Ruben Nollet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content