Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

De wereld in zijn blootje- Urbanus en Bosschaert laten zich helemaal gaan in de kwajongensdromen van twee vijftigers.

Bosschaert &Urbanus

Standaard,48 blz., euro5,95 De geverniste vernepelingskes – in begrijpelijk Nederlands vertaalbaar als De opgefriste onderdeurtjes – blijft een vat vol tegenstrijdigheden. A comic you hate to love of a comic you love to hate. Urbanus verzint voor het mannenblad Ché maandelijks burleske avonturen met hemzelf en tekenaar Bosschaert in hun domste, geilste en meest ongeremde incarnaties. In afleveringen van twee pagina’s zetten het boosaardige genie Urbanus en zijn slaafse hulpje Bosschaert zo veel mogelijk bekende mensen – liefst aantrekkelijke exemplaren van het vrouwelijke geslacht – letterlijk in hun blootje. Ook nieuwe trends mengt Urbanus in de mix. Zo presenteert hij een overzicht van de waan van het moment: in de tien jaar dat de reeks loopt, zijn al ontelbare eendagsvliegen voorbijgevlogen, die nu als enige claim to fame een naakte verschijning in De vernepelingskes kunnen aanvoeren.

Urbanus laat het niet bij spotten met zijn bekende collega’s: zijn eigen sadistische striphumor bereikt in De vernepelingskes een hoogtepunt – of is het een dieptepunt? Geweld is steevast buiten proportie: van martelingen in Guantanamo over groepsverkrachting tot moord. De goede smaak wordt al helemaal aan diggelen geslagen door de scabreuze en scatologische scènes, waarin de auteurs duidelijk plezier scheppen: Bosschaert die onder een lading ijsbeersperma bedolven wordt of beide antihelden die te maken krijgen met overstromende septische putten. De ergste dingen reserveren ze gewoonlijk voor zichzelf, wat natuurlijk het beste middel is om kritiek op satire vooraf te counteren.

Naar het schijnt kan extreem platte humor bij sommige lezers louterend werken, maar De geverniste vernepelingskes is meer dan de humor. In zijn stripreeksen (ook Mieleke Melleke Mol of Plankgas en Plastronneke),creëert Urbanus hedendaagse en wilde versies van kwajongensklassiekers als De Kapoentjes van Sleen. Kortom: De Geverniste vernepelingskes is kattenkwaad voor volwassenen. Bosschaert heeft soms wat moeite met stijlbreuken, omdat hij de geslachtofferde bv’s naar foto’s tekent, maar zijn zin voor detail en de Franquin-achtige dynamiek die hij in de pagina’s legt, tonen dan weer zijn formidabele vakmanschap. Deze reeks is te proberen op eigen risico.

Gert Meesters

Partner Content