Donderdag 25/6, 21.35 – één

Dat prins Charles tijdens zijn huwelijk smakelijk van twee walletjes at, is al lang een publiek geheim – en zelfs zo aanvaard dat de ouwe snoeper zijn geliefde Camilla in 2005 tot zijn vrouw maakte. Veel minder bekend is dat hij er jaren nóg een erg intieme vriendin op na hield, de Australische Dale Harper-Tryon – Kanga voor de ingewijden. Koppen XL onderzoekt deze geheime bladzijde uit de Britse koninklijke geschiedenis, royaltywatcher Jan Van den Berghe geeft alvast een korte inleiding tot de vorstelijke scheefpoeperij.

Hoe zit het nu precies met die Dale Harper-Tryon?

Jan Van den Berghe: Heel veel is er over hun relatie eigenlijk niet geweten. Kanga was een niet onaantrekkelijke Australische blondine, wier man tot Charles’ vriendenkring behoorde – net zoals de man van Camilla Parker Bowles trouwens. Het lijkt wel alsof sommige mannen het als een eer beschouwden om hun vrouw ter beschikking te stellen van de kroonprins. Net als prinses Diana is Kanga op jonge leeftijd tragisch aan haar einde gekomen: ze stierf aan de gevolgen van een val uit het raam van een ontwenningskliniek.

Hoe komt het toch dat menig vorst haast schaamteloos naast de pot pist?

Van den Berghe: Historisch gezien mochten koningen en koninginnen nu eenmaal niet kiezen met wie ze trouwden. Een van Charles’ voorgangers, George I, werd bijvoorbeeld uitgehuwelijkt op basis van een schilderij van zijn aanstaande. Toen hij haar in levenden lijve ontmoette, viel hij flauw van haar lelijkheid. Hij moest tien liter wijn drinken voor hij het huwelijk kon consumeren. (Lacht) Dan is het niet abnormaal dat een vorst elders zijn bevrediging zoekt.

Zijn de huidige majesteiten dan wel hondstrouw?

Van den Berghe: Nu er uit liefde getrouwd mag worden, zijn affaires minder frequent – dat de media er met hun neus opzitten, zal er ook wel mee te maken hebben. Maar je hebt nog steeds vorsten die graag de bloemetjes buitenzetten. Albert II van Monaco is niet getrouwd en laat zich de vrouwelijke aandacht welgevallen, met twee buitenechtelijke kinderen als resultaat. En dan heb je royals zoals prins Bernard, de man van Juliana, prins Philip, de man van de Queen, en Juan Carlos, koning van Spanje, die ook na hun huwelijk nog relaties hadden.

Zou er in België nog zo’n smeuïg geheim aan het licht kunnen komen?

Van den Berghe: De leden van onze koninklijke familie hebben zich in het verleden niet onbetuigd gelaten, zoals u en ik weten. Voor Albert II was er al prins Karel die er een heel assortiment minnaressen op na hield en die op zijn domein in Raversijde eentje binnenshuis en eentje in een camper op het terrein liet slapen. De brave Boudewijn zou een uitzondering geweest zijn. Mijn collega wijlen Louis De Lentdecker noemde onze dynastie niet voor niets ‘het huis van Seksen-Coburg’. (Lacht)

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content