Looks en talent volstaan blijkbaar niet, want veel hoge toppen wist James Franco voorlopig nog niet te scheren. Tenzij dan als vliegenier in het pilotenepos ‘Flyboys’ – vanaf deze week in de bioscoop – maar dan alleen letterlijk. Zijn bekendste films op een rij.

James Dean (2001)

Het opgetoupeerde kapsel, het gefronste voorhoofd, het binnensmondse gemompel: Franco laat de verdoemde cultheld Jimmy Dean verrijzen in deze frisse tv- biopic waarvoor hij als 23-jarige meteen een Golden Globe krijgt.

City by the Sea (2002)

Routineuze politiethriller met routineuze vertolkingen van grootheden als Robert De Niro en Frances McDormand, al weet Franco als de junkiezoon van De Niro (zijn grote methodmentor) wél te imponeren.

Spider-Man (2002)

Franco solliciteert voor de rol van de spandexspin uit de Marvelcataloog, maar moet zich in zijn eerste blockbuster tevredenstellen met de dik betaalde bijrol van Harry Osborn, vriend van Spidey én zoon van diens vileine tegenstander The Green Goblin.

The Company (2003)

Ensemblefilm over een balletgezelschap waarin Franco een pas de deux doet met Neve Campbell en in maillot de sierlijkste capriolen maakt voor de ironisch observerende camera van grootmeester Robert Altman.

Spider-Man 2 (2004)

Franco kruipt opnieuw in de huid van Harry Osborn en zint deze keer op wraak aangezien hij zijn ex-buddy Peter Parker/Spider-Man verantwoordelijk acht voor de dood van zijn vader.

The Great Raid (2005)

Oerklassiek WO II-epos dat ondanks een budget van 70 miljoen dollar, enkele grote namen (Joseph Fiennes, Benjamin Bratt en James Franco als dappere kapitein) en een ervaren regisseur (John Dahl, van The Last Seduction en Rounders), uitmondt in een commercieel debacle.

Tristan & Isolde (2006)

Het dure droomproject van producent Ridley Scott is een degelijke maar weinig meeslepende en bovenal verrassend sombere mix van gedoemde romantiek en pseudohistorisch wapengekletter, met Franco als een kleurloze prins Tristan.

Flyboys (2006)

Geen studio wilde er zich aan wagen, tot producent Dean Devlin zijn eigen zakgeld (60 miljoen dollar) investeerde in dit ouderwetse vliegeniersdrama over de Grote Oorlog dat helaas nooit van de grond komt.

Spider-Man 3 (2007)

Spidey en Harry Osborn zijn terug, met in hun kielzog tal van nieuwe schurken en blitse special effects. Als het van Franco afhangt, mag het nu wel ophouden: ‘Ik heb een contract getekend voor drie films en zie écht niet in welke kant mijn personage verder nog op kan.’

In the Valley of Elah (2007)

Paul Haggis maakt na zijn Oscarwinnende ensemblefilm Crash een dossierdrama waarin een vader (Tommy Lee Jones) op zoek gaat naar zijn vermiste zoon, samen met detective Charlize Theron en politieagent James Franco. Geplande release: november 2007.

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content