Deze maand verscheen Come Over When You’re Sober (Part I), het debuutalbum van Lil Peep, een Amerikaanse twintigjarige emoartiest. Op zich niets speciaals, ware het niet dat Peep bijzonder is. Peep is namelijk de meest gehate artiest van 2017, aldus de internationale muziekpers. Zijn looks zitten daar voor iets tussen: Peep ziet eruit als een kruising tussen Justin Bieber en de James Franco van Spring Breakers. Oprecht. Zoek hem op Google Afbeeldingen en u zult zeggen: ‘Amai, dat is net Justin Bieber, maar dan gekruist met dinges. Die in Spring Breakers. James Franco, juist ja!’ Dat heeft veel met zijn geblondeerde kapsel te maken, dat Peep al eens roze durft te verven. Zijn bleke teint, een mix van moeheid, cocaïne en ennui, helpt niet. Zijn roze tandgrill evenmin. Maar het zijn vooral de tatoeages die het hem doen: Peep is het soort man dat het woord ‘daddy’ in gotische letters op zijn borstkas heeft staan. Naast een wietblad. Verder heeft hij ook het woord ‘crybaby’ getatoeëerd. Op zijn voorhoofd.

Noem ons voortvarend, maar het zegt iets over je karakter als je het woord ‘crybaby’ op je voorhoofd laat tatoeëren.

Muzikaal klinkt Lil Peep dan ook exact zoals je dat verwacht van iemand met gezichtstatoeages. Op Come Over When You’re Sober (Part I) mompelt hij tegen een achtergrond van trapbeats en lofigitaren – ‘emorap’ heet het genre. Linkin Park is nooit echt ver weg. Gucci Mane ook niet. Peeps songteksten gaan over druggebruik, alcoholgebruik, zelfmoord en lijden aan het leven, en doen dat met de diepgang van een Instagram-caption. In Better Off (Dying) rapt hij ‘Even if I try hard, I ain’t gonna make it’. U Said, een nummer voor zijn ex-lief, bevat de mijmerende zinnen ‘I can still feel your touch / I still do those same drugs’. Elders deelt hij ‘Everyone’s telling me life is short / But I want to die’. Dat nummer heet The Brightside. We denken dat Peep het soms moeilijk heeft met zichzelf.

Aan de andere kant: op eerdere platen samplede Peep indieartiesten als The Postal Service, The Microphones en Modest Mouse. Dat doet vermoeden dat hij over meer smaak beschikt dan de lettertypekeuze van zijn borsttatoeage doet vermoeden. Plus: in een interview met Pitchfork zei hij: ‘Het is zoals professioneel worstelen: iedereen moet een personage spelen. Je moet ervoor zorgen dat je shit origineel genoeg is, anders wil niemand met je fucken.’ Misschien, heel misschien legt hij het er zelf gewoon wat dik op.

We hopen het voor zijn mama.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content