U dacht dat het een grote sprong was voor Ang Lee om een film te maken over een groene reus? Het tegendeel is waar. Als we even dieper kijken, zien we dat Lee zich namelijk op bijzonder vertrouwd terrein bevindt. Want gaat The Hulk niet over een man die zijn gevoelens niet kan uiten en overhoopligt met zijn vader? En draaien niet alle films van Lee rond die thematiek? Een overzicht.

Pushing Hands (1992)

Emotionele constipatie: tai chi-leraar Mr. Chu kan het totaal niet vinden in New York, waar zijn zoon nu woont.

Vader & Zoon: zoon tracht het zijn pa naar zijn zin te maken, maar die werkt vooral schoondochter Martha zwaar op de zenuwen.

The Wedding Banquet (1993)

Emotionele constipatie: hoofdpersonage Wai-tung moet zijn homoseksualiteit en zijn Amerikaanse vriend verbergen voor zijn ouders.

Vader & Zoon: vader (en moeder) dringen onvervaard hun eigen ideeën en gewoontes op aan hun zoon, ook al woont die ver weg.

Eat Drink Man Woman (1994)

Emotionele constipatie: meesterkok Tao Chu ziet zijn drie dochters doodgraag, maar hij uit die genegenheid nooit.

Vader & Zoon: ‘Ik begrijp ze niet’, zegt Tao Chu over zijn dochters, ‘en ik wil ze ook niet begrijpen.’

Sense & Sensibility (1995)

Emotionele constipatie: Jane Austens boeken spelen zich af in het 19e-eeuwse Engeland, waar niemand voor zijn ware gevoelens uitkomt.

Vader & Zoon: de dochters volgen braafjes in de voetsporen van hun moeder, waardoor ze niet aan een vent geraken.

The Ice Storm (1997)

Emotionele constipatie: met enige jaren vertraging bereikt de seksuele revolutie de Amerikaanse burgergezinnen, waarvan de leden zich liever overleveren aan partnerruil dan met elkaar te praten.

Vader & Zoon: de vader zit opgesloten in zijn problemen, zijn zoon is op zichzelf aangewezen.

Ride With the Devil (1999)

Emotionele constipatie: de jonge hoofdper- sonages kunnen doden, maar weten niet wat gezegd als er een vrouw in het spel komt.

Vader & Zoon: hoofdfiguur Jake Roedel slaat de wijze raad van zijn vader in de wind. En wat is een burgeroorlog anders dan de zonen die de onopgeloste problemen van hun vaders uitvechten?

Crouching Tiger Hidden Dragon (2000)

Emotionele constipatie: uit respect voor een dode hebben Chow Yun-Fat en Michelle Yeoh hun liefde voor elkaar nooit geuit.

Vader & Zoon: de prinses wil weg uit de Gouden Kooi waarin haar vader haar heeft opgesloten.

Door Ruben Nollet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content