De complete Dylan-Nobelprijssaga

Even recapituleren.

13 oktober Het comité in Stockholm maakt bekend dat Bob Dylan de Nobelprijs voor Literatuur wint. ‘Het was geen moeilijke beslissing’, aldus de jury.

14 oktober Anders dan bij de polyfone schrijfsels van Svetlana Aleksijevitsj in 2015 blijken mensen deze keer wel een mening te hebben over de Nobelprijs Literatuur. Lang verhaal kort: niet iederéén is het ermee eens. De literatuursector roept op tot een maatschappelijk debat over de grenzen van poëzie in een interdisciplinaire kunstenwereld.

17 oktober Het comité laat weten dat ze Bob Dylan nog niet te pakken hebben gekregen om hem te feliciteren.

18 oktober Het comité laat weten dat ze het opgeven om Bob Dylan te pakken te krijgen om hem te feliciteren.

20 oktober Even lijkt Bob Dylan zijn Nobelprijs te erkennen. De vermelding ‘Winnaar van de Nobelprijs Literatuur’ verschijnt op de website van Bob Dylan ter promotie van zijn tekstenboek.

21 oktober De vermelding ‘Winnaar van de Nobelprijs Literatuur’ wordt van zijn website verwijderd.

22 oktober Een lid van het Nobelprijscomité noemt Bob Dylan ‘onbeleefd’.

23 oktober Het comité laat weten dat het lid van het comité niet in naam van het comité sprak.

29 oktober Bob Dylan reageert. Hij laat weten dat hij ‘sprakeloos’ was door het nieuws. ‘Ik apprecieer deze eer enorm.’ Hij zegt ‘sowieso’ naar de uitreiking te komen. ‘Als het mogelijk is.’

16 november Bob Dylan laat weten dat het niet mogelijk is. Hij heeft ‘spijtig genoeg andere verplichtingen’. Daarmee volgt Dylan het voorbeeld van Erik Axel Karlfeldt, Nobelprijswinnaar in 1931. Erik Axel Karlfeldt was namelijk dood.

5 december, middag Het comité laat weten dat Bob Dylan beloofd heeft om alsnog een dankrede te schrijven ‘die voorgelezen zal worden tijdens het banket’.

5 december, namiddag De dankrede blijkt ‘een bondig bedankbriefje’ te zijn. Tevens laat het comité weten dat Patti Smith, winnaar van de Bob Dylan met Pruik Lookalike Wedstrijd 2016, een versie zal brengen van A Hard Rain’s a-Gonna Fall, een nummer waarin Dylan schrijft over een pasgeboren baby omringd door wilde wolven, een witte ladder bedekt met water en een dode pony.

10 december Patti Smith vergeet Dylans tekst. Tijdens de ceremonie blijkt Bob Dylans dankbriefje de zin ‘Als iemand me ooit had gezegd dat ik de kleinste kans had om de Nobelprijs te winnen, zou ik moeten denken dat ik dezelfde kans had als op de maan staan’ te bevatten.

11 december The New York Times gaat op zoek naar de whereabouts van Dylan tijdens de ceremonie. Geen resultaat.

12 december Bob Dylan maakt bekend dat hij in april drie concerten zal geven in Zweden. Het comité haast zich om te melden dat dat een ‘uitstekende gelegenheid’ zou zijn om zijn verplichte Nobelprijslezing te geven.

13 december Geen reactie van Dylan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content