De collega’s. Van 29/9 tot 18/11, telkens omstreeks 14.40 – TV1.

Realisatie en scenario: Jan Matterne Productie: Walter Van Braekel Dramaturgie: Leo Dewals Regie: Anton Stevens (eerste reeks), Vincent Rouffaer (tweede en derde reeks) Acteurs: Manu en René Verreth, Nellie Rosiers, Jaak Van Assche, Tuur De Weert, Mandus De Vos, Jacky Morel, Bob Van der Veken e.a.

De eerste aflevering van de klassieke kantoorcomedy werd uitgezonden op 9 september 1978, de laatste op 21 februari 1981.

Waddist?

Vaal ogende sitcom over een vierkant draaiende ambtenarendienst in de late jaren ’70, een illustratie van het Vlaamse zwak voor typetjes en van de middenstandshaat voor de staat.

Content?

Geënt op het gelijknamige theaterstuk van Jan Matterne, wist de reeks via een tiental stereotypes (de naïeve goedzak, de schuchtere carrièrist, de wulpse secretaresse) het banale kantoorleven te verheffen tot een ongeziene hit. Misverstanden, intriges, manipulaties en malversaties leidden tot tragikomische confrontaties tussen de verschillende karakters, die af en toe het brave volkstoneel overstegen. Van stakingen tot drankproblemen, niets was De Collega’s vreemd, al heeft geen mens ooit geweten wat ze daar nu precies deden op dat Brusselse ministerie.

’t Vlaamsch belang

Wat Schipper naast Mathilde was voor de jaren ’50 en Wij, heren van Zichem voor de jaren ’60, dat was Decollega’s voor de door oliecrisissen getergde jaren ’70. De personages bleven om een nog onverklaarbare reden in het collectieve Vlaamse tv-geheugen steken, zeker nadat er een bioscoopvervolg kwam. Naar het schijnt, krijgt de naïeve archivaris Jomme Dockx (met ‘onzen Adelbert’) nog steeds fanmail. De serie haalde wekelijks anderhalf tot 2 miljoen kijkers en wordt beschouwd als een van de topsitcoms uit de Vlaamse televisiegeschiedenis. Alles is relatief.

Alloo, collega’s, leefde gulle nog?

Ja en nee. Mandus De Vos is niet meer. Zijn Bonaventure Verastenoven was de eerste, zij het niet uit de kast gekomen homo op de Vlaamse tv (als we Mike Verdrenghs ongewilde verschijning-in-rokje in Keromar niet meetellen). Alle andere collega’s zijn nog in leven.

Schoon moment

Amateur-boogschieter Baconfoy toont zijn boog op kantoor en Jomme slaagt er met zijn eeuwig goede bedoelingen in een pijl dwars door een deur te schieten. Kritiek tijdens de kantooruren is een hobby als een ander, maar in een zeldzaam moment van loyaliteit spannen de collega’s samen om bij Gijsels (een directeur van een andere dienst) een nieuwe deur te gaan stelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content